Efter kritiken – forskare kommenterar heltid i förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stads satsning på heltid i förskolan för äldre barn till föräldralediga har mött en våg av kritik. Men en forskare på Stockholms universitet hävdar att många timmar kan vara bra – om personalbehovet möts upp.

Inom kort får äldre barn till föräldralediga vårdnadshavare rätt till heltid i förskolan i Stockholms kommun. Man ökar då från 30 till 40 timmar i veckan. Beslutet har redan majoritet i fullmäktige och kommer formellt att klubbas i höst men möter redan stark kritik.

LÄS artikeln: Nu får syskon rätt till heltid

”Felprioritering”

Oppositionspartiet Kristdemokraterna i Stadshuset kallar regeländringen för en felprioritering och hänvisar till bristen på förskolepersonal.

– Det kommer att leda till ökade barngrupper och vi tycker att det är fel fokus. Det är inte mer vistelsetid vi behöver lägga kraft på utan mindre barngrupper, säger gruppledaren Erik Slottner (KD).

Kritikstormen: ”Lata föräldrar”

Efter att nyheten blev offentlig i söndags exploderade kommentarfältet på SVT Nyheter Stockholms Facebook-sida ”Sjukt, skaffa inte barn om man inte kan ta hand om dem” och ”Barnpassning för lata människor till en billig peng det är vad det är – skärpning nu!”  är två av ett sextiotal kommentarer där majoriteten är svidande kritiska till förslaget.

”Tiderna spelar inte så stor roll”

Ingrid Engdahl har jobbat som förskolelärare i över tjugo år. Idag forskar hon om barn i förskolan på Stockholms universitet och har bland annat skrivit uppsatsen ”Med barnens röst. Ettåringar 'berättar' om sin förskola”. Enligt Engdahl är resultaten om förskolans betydelse för barns utveckling entydigt positiva.

– Barn har rätt förskola men de har rätt till en bra förskola. Då finns det många studier som visar att det är utvecklande. Det är roligt och tryggt och lärorikt och de får en vidgad värld. Hur många timmar de ska vara där det är ju upp till föräldrarna, säger hon.

Studier från Göteborgs universitet visar att snittiden för barn i förskolan är 30 timmar i veckan i Sverige idag, men enligt Ingrid Engdahl spelar tiderna inte så stor roll – så länge det finns tillräckligt mycket personal.

– Ett barn räknar inte timmar, de räknar roligt, tryggt och utvecklande. Men om politikerna utökar antalet timmar på förskolan så måste de också öka resurserna och ta in fler förskolelärare och utbilda mer personal, säger hon.

S: Betyder inte större barngrupper

Men enligt finansborgarrådet Karin Wanngård (S) kommer ändringen inte att påverka barngruppernas storlek.

– Barnen har ju redan plats idag men en begränsad rätt att nyttja sin plats, så det kommer inte påverka storleken på barngrupperna, säger hon.

KD:s Erik Slottner är skeptisk till Wanngårds löfte.

– Om hon nu lovar att barngrupperna inte ska öka måste hon lägga till massa mer pengar och de pengarna hade vi hellre lagt på att minska barngrupperna, säger han.

Skolinspektionen i ämnet

– Skolverkets rapport 433 från 2016 om Barngruppers storlek iförskolan

– Skolverkets Allmänna råd om Förskolan från 2016 där det står omrekommenderade gruppstorlekar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.