Lotta misshandlades till döds av en man som hotat mörda henne. Foto: Privat

Efter Lottas död – inget brott av handläggare

Publicerad

Fallet där 41-åriga Lotta mördades av en man som misstänktes ha trakasserat henne har fått stor medial uppmärksamhet. Nu kommer Särskilda åklagarkammaren fram till att inget brott har begåtts.

Under torsdagen lade Särskilda åklagarkammaren ned förundersökningen avseende handläggningen av ärendet. Inget brott ska ha begåtts  som hör under allmänt åtal till exempel tjänstefel.

Åklagarmyndighetens tillsynsavdelning fortsätter däremot att granska ärendet för att se om det begåtts något fel som inte kan klassas som lagbrott.

– Det vi tittar på är om det begåtts fel av annan karaktär. Det kan vara brister avseende hantering av tvångsmedel, kontaktförbudet och själva nedläggningen, säger kammaråklagare Göran Kvist

Utredningen kommer att ta runt tre månader och kan utmynna i att enskilda handläggare får kritik, man ger ett vägledande uttalande och/eller att man ger disciplinära åtgärder av åklagare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsmisshandeln av Lotta

Mer i ämnet