Visa alla (2)
Visa alla (2)

Efter många turer – nu öppnar bron

Uppdaterad
Publicerad

Förseningar och protester till trots. I dag öppnar Kvarnholmsförbindelsen.

Bygget har kantats av förseningar och protester, men nu står Kvarnholmsförbindelsen färdig – länken som binder samman centrala Nacka och Kvarnholmen. Klockan 12 på tisdagen öppnar tunneln och Svindersviksbron för allmänheten.

– Vilken bro ångrar man att man har byggt, när den väl står där? Alla tycker att den är självklar, och jag tycker man har tagit mycket hänsyn till miljön och skogen här, säger Mats Gerdau (M) som är kommunalråd i Nacka kommun.

Läs mer: Nyfikna tog sina första steg över nya bron

– Jag är väldigt stolt över bron. Man har väldigt fina utblickar över Stockholms inlopp och Djurgården, och en väg som tar gående och cyklister till Nacka forum, säger projektledaren Rikard Dahlström.

På Kvarnholmen byggs omkring 3.300 bostäder. Nacka kommun och entreprenörerna har delat lika på notan för Kvarnholmsförbindelsen.

”Blir en bullerstörning”

Kvarnholmsförbindelsen har länge mött motstånd, både från den politiska oppositionen och från Naturskyddsföreningen. Naturskyddsföreningen menar att det är ett för stort ingrepp på skogen på Ryssbergen och en av de få riktigt tysta platserna i Nacka.

– Det hade varit otroligt värdefullt om platsen hade fått vara en grön och tyst oas för Nackaborna. Nu blir det en bullerstörning. Hur mycket bullret kommer att märkas, det får vi se, säger Ronny Fors, ordförande för Naturskyddsföreningen i Nacka.

Har föregåtts av flera turer

Detaljplanen för Kvarnholmsförbindelsen antogs redan 2011 av kommunfullmäktige i Nacka. Därefter har den överklagats, godkänts och upphävts innan det slutliga klartecknet för projektet kom i april 2013 efter en dom i Mark- och miljööverdomstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer