Mannen misstänks ha utsatt flera elever för sexuella övergrepp. Foto: SVT Grafik

Efter misstänkta sexövergrepp på Stockholmsskola – rektorn svarar

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern står åtalad för flera sexuella övergrepp mot elever på en skola i Stockholm. Mannen var högt uppsatt ledare på skolan, och det senaste fallet rör en nioårig pojke som ska ha utsatts för upprepade grova övergrepp under våren 2017. SVT har nått skolans rektor, som svarat på våra frågor via mejl.

En del föräldrar menar att ni var sena med att agera. Vad säger du om det?

– Samma dag som dåvarande skolledning fick kännedom från vårdnadshavare och misstanke väcktes gjorde skolan en polisanmälan mot ”läraren”.

Tog ni inte misstankarna mot mannen på tillräckligt stort allvar?

– Skolan såg allvarligt på misstanken och i samråd med skolans arbetsgivarorganisation KFO varslades ”läraren” om avsked.

Har skolan jobbat för att stötta elever och föräldrar?

– Elever och föräldrar har erbjudits enskilt samtalsstöd. Skolkuratorn genomförde samtal med alla klasser på skolan.

Anmäldes redan 2017

Mannen polisanmäldes under försommaren 2017 av både skolan och föräldrar till en elev. Under polisutredningen var mannen avstängd från sitt arbete. Redan efter tre veckor lades förundersökningen ned och mannen sa då upp sig självmant.

Mannen tog senare arbete på en annan skola i Stockholms län. När två andra före detta elever hösten 2018 polisanmälde honom för övergrepp såg polisen att det redan fanns en anmälan mot mannen – och utredningen återupptogs.

Utbildat personalen

Har ni infört några nya rutiner för att upptäcka och förhindra att något liknande sker igen?

Vi har gjort förändringar i miljön, uppdaterat rutiner och utbildat all personal om sexuellla övergrepp och hur de kan upptäckas.

Hur agerade när ni fick veta om misstankarna mot den anställda?

– Se ovan.

Hur är stämningen i lärarlaget?

– Det är en känslig situation, personalen har visat deltagande och empati för de berörda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.