Efter polisens agerande vid derbyt – förundersökning inleddes inte

Uppdaterad
Publicerad

Polisens agerande mot supportrar under ett fotbollsderby i Stockholm tidigare i våras utreds inte. Någon förundersökning påbörjades aldrig, rapporterar Dagens Nyheter.

Den 12:e maj var det derby mellan Djurgården och AIK på Tele2. Efter matchen uppstod konflikt mellan polisen och AIK-supportrar. En filmsnutt från händelsen började spridas på sociala medier. I videon hörs bland annat att polisen hotar med att bryta fingret på en av supportrarna.

Polisen menar att de försökt avvärja bråk mellan supportrarna, medan supportrarna anklagar polisen för övervåld. Samtidigt anmälde polismyndigheten uttalandet om att ”bryta finger” samt batongslaget mot en supporter.

Enligt åklagaren går det dock inte att avgöra om batongslaget träffar personen som går med uppsträckta händer och ingen förundersökning har startats, rapporterar Dagens Nyheter.

När polisen frågor en supporter om han ska bryta hans finger, menar åklagaren att polisen syftat på att fingret av misstag kunde skadas om polismannen behövt agera med våld.

– Jag menar att det inte är ett regelrätt hot utan en varning, ”om du inte stoppar undan telefonen kan det gå så illa att jag måste ta tag i dig och då kan jag av misstag bryta av fingret”, chefsåklagare Elisabeth Brandt till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.