It-direktören Johanna Engman säger att staden planerar flera tester av den kritiserade skolplattformen.

Efter säkerhetshålet – skolplattform testas

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen upptäckte Stockholms stad nya fel i Skolplattformen som vårdnadshavare och skolpersonal använder. Nu planeras flera säkerhetstester av datorsystemet efter att säkerhetsbrister uppdagats.
– Vi är inte nöjda förrän skolorna har ett fungerande och säkert it-stöd, det är vår högsta prioritet, säger Johanna Engman, it-direktör i Stockholms stad, enligt ett pressmeddelande.

Vid två tillfällen under förra veckan upptäcktes hur användare av plattformen kunde få fram personnummer och fullständiga namn på både elever och lärare. Även lärares elevomdömen fanns tillgängliga för plattformens samtliga drygt 360 000 användare, utan några avancerade kunskaper.

Säkerhetschefen för Internetstiftelsen, Anne-Marie Eklund-Löwinder, har tidigare sagt till TT att säkerhetsbristen är allvarlig.

– Det här har vi inte råd med från samhällets sida, att förtroendet naggas i kanten för de digitala tjänsterna. Att den här typen av förhållandevis triviala brister uppdagas allt som oftast.

Incidenterna har anmälts till Datainspektionen och delar av plattformen hålls sedan felet uppdagades stängd. Under tisdagen lämnades den senaste anmälan in gällande felen som upptäcktes under helgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer