Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon här ni Karolinska institutets företrädare försvara salstentorna och hur de genomförs. Foto: SVT Grafik

Efter tentamen upptäcktes att två läkarstudenter hade covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska Institutet genomförde en större salstentamen den 2 december för läkarstudenter. Dagen efter bekräftades att två deltagare fått positivt testsvar för covid-19.

– Jag är oerhört frustrerad att skolledningen fortsätter hävda att examensprov var coronasäkert trots att flera läkarstudenter har covid-19, säger Tove Ekenberg som är en av de läkarstudenter som deltog på examensprovet.

KI:s skolledning skriver i ett brev till läkarstudenterna som deltog i salstentamen att den genomförts på ett säkert sätt. Men att skolan inte har kontroll över in- och utslussning till och från salstentamen och att individer tar eget ansvar.

– Det är troligt att de två läkarstudenterna var smittade redan på salstentan, men så länge vi följer avstånd och Folkhälsomyndighetens rekommendationer är det inte ett problem, säger Peter Andréasson presschef på Karolinska institutet.

Lärosätet anser inte att den inträffade händelsen kommer att ändra Karolinska Institutets principer vid tentamen.

”Risk att vi tar med oss smitta till vården”

Läkarstudenten Tove Ekenberg oroas över att saltentor kan bidra till smittspridning men också att det sprids till vården när studenterna som satt på salstentan nu gör praktik på akutsjukhusen och ambulansen.

– I brevet rekommenderas att vi ska fullfölja den obligatoriska praktiken om vi inte blivit direkt kontaktad av den smittade personen, säger Tove Ekenberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet