Hyreshöjningen som följer renoveringen kan slå hårt mot Eivor, 82. Foto: SVT

Dyr renovering kan tvinga Eivor att flytta

Uppdaterad
Publicerad

Genom att renovera hyreslägenheter till nyproduktionsstandard kan hyresvärdar chockhöja hyrorna. Just nu pågår en tvist mellan hyresgäster i Hagsätra och fastighetsbolaget Ikano. Anledningen är att Ikano vill renovera kök och badrum mot hyresgästernas vilja.

Eivor Wanhala, 82, och Birgitt Larsen, 80, har bott grannar på Skyllbergsgatan i Hagsätra i 22 år. Nu ska fastighetsägaren Ikano byta ut stammarna i deras hus – och i samband med det tänker de renovera köket och badrummen. En renovering som kommer innebära en hyreshöjning på 63 procent.

”Hoppas jag slipper flytta”

För Eivor Wanhala skulle det innebära drygt 3.000 kronor mer i hyra – och hon funderar på om hon har råd att bo kvar.

– Det beror på hur hårt det kommer att vara. Men jag hoppas att jag slipper. Blir alldeles gråtfärdig när jag tänker på att det kan gå så långt som till en flytt, säger Eivor Wanhala.

Birgit Larsen tycker att det är fullständigt onödigt att riva ut köket.

– Låt vara att de som vill får förnyat, mycket gärna för mig. Men jag vill ha mitt kvar, säger hon.

De flesta hyresgästerna på Skyllbergsgatan har gått med på att renovera, men ett 20-tal hyresgäster har vägrat. Nu går frågan till hyresnämnden där Ikano förmodligen kommer få rätt.

Läs mer: Bostadsforskaren vill se lagändring

”Ingen lyxrenovering”

Andra bostadsbolag, till exempel Sigtunahem, har valt att låta hyresgästerna själva välja mellan tre olika nivåer, när de renoverat lägenheterna. Då har hyresgästerna själva kunnat påverka vilken hyreshöjning de får. Men det var inget alternativ för Ikano.

– Vi gör ingen lyxrenovering, utan det är en standardrenovering, säger Christian Mariager, förvaltningschef på Ikano.

Hur kan en standardrenovering innebära en hyreshöjning på 63 procent?

– Idag är det väldigt billigt att bo i det här lägenheterna. När de då är dags för en uppgradering blir det den här stora höjningen och det är väldigt, väldigt olyckligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protester mot privatisering i Hagsätra

Mer i ämnet