Månadlönen räcker inte till en större bostad Foto: TT

Svårare ekonomiskt för kvinnor att separera

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårare för kvinnor i Stockholm att separera än för män, i alla fall om man utgår ifrån ekonomin. För att köpa en trerumslägenhet krävs en månadslön på 58 500 kronor. Men den kvinnliga snittlönen ligger på drygt 30 000 kronor, det visar en undersökning om SBAB har gjort.

SBAB har tittat på hur möjligheterna ser ut för kvinnor i 40-års åldern att få bostadslån vid en separation. Undersökningen har utgått från att det i hushållet finns två barn på fem och sju år som vårdnadshavarna har delad vårdnad om.

– Att separera är för de allra flesta en svår känslomässig situation och vår kartläggning visar att det inte precis är en dans på rosor att ta sig vidare på bostadsmarknaden heller, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Svårigheter i Södertälje och Stockholm

För att kunna köpa en trea i Stockholm krävs en lön på 58 500 kronor. Men medianlönen för kvinnor i Stockholm är drygt 30 000 och män tjänar närmare 36 000 kronor i månaden. I Södertälje krävs en lön på 35 000 kronor för att ha möjlighet att köpa en trea. Där är kvinnors medianlön närmare 24 000 och männens 28 000 kronor i månaden.

Så har undersökningen gjorts

Visa

Prisstatistiken på bostäder kommer från Booli. Månadsavgiften har baserats på ett snitt per kvadratmeter för respektive kommun. Boytan 75 kvadratmeter har använts i beräkningen.

SBAB har räknat ut kontantinsatsen.

Uträkningen baseras på en ensam sökande utan varken studielån eller andra lån. Personen som separerar har två barn på fem och sju år och har delad vårdnad. Lönen som krävs är avrundad till närmaste 500 kronor. Lönestatistiken är framtagen ur SCB:s statistikdatabas, medianlön av förvärvsinkomst och sorterat på åldern 40 – 44 år samt kön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer