Krister Drakeklint, polisinspektör, demonstrerar vapnet: ”Gör du inte som jag säger skjuter jag dig med 50 000 volt”. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Elchockvapen avlossas tre gånger oftare än väntat

Uppdaterad
Publicerad

De elchockvapen som poliser utrustas med på försök används flitigt. Sedan projektet startade i januari har vapnen avlossats tre gånger mer än väntat. Men Krister Drakeklint på Södermalmspolisen tycker inte att poliserna skjuter för ofta.

Sedan årsskiftet pågår försöket med elchockvapen i fem polisområden och inom insatsstyrkor. Förhoppningen är att vapnen ska leda till färre skador vid ingripanden, även bland poliserna.

– Det har funkat väldigt bra, tycker jag. Poliserna som bär elchockvapen dagligdags har upplevt en större trygghet i våldsamma situationer, säger Krister Drakeklint, inspektör på Södermalmspolisen.

Över 120 avfyrningar

Totalt finns omkring 70 elchockvapen bland landets poliser. Hittills har poliser avlossat vapnen vid 120 tillfällen och det är tre gånger mer än vad polisen hade väntat sig, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

I Stockholm deltar lokalpolisområdena Vällingby och Södermalm i försöket, och där har vapnen avlossats 19 respektive 23 gånger i år. Krister Drakeklint ser inga tecken på överanvändning av det nya vapnet inom Södermalmspolisen.

– Det blir ungefär som varannan helg. Med tanke på hur många våldsamma motstånd och våld mot tjänsteman vi har, så är det förhållandevis få gånger.

Försöket fortsätter 2019

När SVT besöker polishuset på Södermalm är åtta poliser utrustade med elchockvapen.

– Normalt är det mellan sex och tio elchockvapen ute, säger Krister Drakeklint.

Försöket kommera att pågå i ytterligare ett år. Sedan ska det utvärderas av forskare vid Umeå universitet. Då kanske vi får svar på om vapnen används för ofta, eller för sällan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.