Grindtorpsskolan i Botkyrka kommun Foto: Botkyrka kommun

13-årig pojke sköt elev med soft airgun på grundskola

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen tog sig en tidigare elev in på Grindtorpsskolan i Botkyrka kommun, beväpnad med en soft airgun. Inne i skolan avlossade den 13-årige pojken flera skott mot en av skolans elever som skadades lindrigt.

– Det är tragiskt och sorgligt för de båda barnen som är inblandade, säger skolans rektor Mats Jonsson.

Den 13-årige pojken var tidigare elev på skolan, men går sedan en tid tillbaka på en annan skola. Enligt Grindtorpsskolans rektor ska pojken ha gått in i lokalerna och avlossat flera skott mot en flicka som befann sig i ett trapphus. Skotten var av plast då vapnet var av soft airgun-modell.

– Hon fick ett ytligt sår på handen och röda märken på magen och benen. Tre skott ska ha avlossats, säger Mats Jonsson.

Var skotten riktade mot just den här flickan?

– Det utreder vi nu, om det var en slump eller inte. Men de känner varandra sedan tidigare.

Enligt skolan ska man inte ha fått några indikationer på att den 13-årige pojken planerat skjutningen.

Dörrar ska vara låsta

Mats Jonsson, rektor på Grindtorpsskolan i Botkyrka kommun Foto: SVT

Händelsen inträffade under tisdagseftermiddagen men det är först nu, under fredagen, som man tagit beslut om att alla skolans dörrar, utom huvudentrén ska hållas låsta. Vårdnadshavare fick information om händelsen först efter två dygn.

– Vi behövde först utreda vad som hade hänt, eftersom det inte fanns någon vuxen i närheten när det inträffade. Vi har haft samtal med samtliga elever, dessutom behövde vi prata med förvaltningen så att vi visste att rätt information gick ut.

Skolan: Isolerad händelse

Grindtorpsskolan har sedan tidigare ett nära samarbete med polisen. Men efter händelsen har skolledningen bett polisen att besöka skolan oftare.

– Man har vidtagit åtgärder kring pojken, jag kan inte gå in på detaljer, men vi känner oss trygga med att det inte blir någon fortsättning på just denna händelse nu.

Menar ni att det här är en isolerad händelse och att det inte finns någon risk för efterföljande konflikter?

– Det är vår bedömning, men man kan så klart aldrig vara helt säker på det.

Varför väljer ni att hålla dörrarna stängda?

– Vi har tillsammans med polisen gjort bedömningen att det inte finns någon akut risk just nu. Men det är ändå en åtgärd vi ska vidta, säger Mats Jonsson, rektor på skolan.

Han fortsätter:

– Vi kanske inte kan ha skolan öppen så som vi har haft. Vi har inte varit med om liknande händelse tidigare, men från och med idag låser vi alla dörrar utom huvudentrén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.