Elever frikänns för nazisthälsning

Publicerad

En grupp elever på en gymnasieskola i Stockholm som åtalades för att ha gjort nazisthälsningen samtidigt som de satte fingrarna under näsan i en gest för Hitlers mustasch frikänns, skriver Expressen.

Händelsen utspelade sig på en gymnasieskola i Stockholm i november 2018. Tretton elever ställde upp sig i skolans gymnastikstal och en fjortonde fotograferade dem. Bilden spreds sedan via sociala medier, som Snapchat och Instagram, vilket ledde till att skolans rektor uppmärksammade händelsen.

Enligt åtalet mot de fjorton eleverna har de ”tillsammans och i samförstånd spritt ett meddelande som uttrycker hot och missaktning för andra folkgrupper med anspelning på bland annat ras, trosbekännelse och ursprung.”

Eleverna har dock i polisförhör sagt att det var ett internskämt och att de utsattes för grupptryck. Södertörns tingsrätt frikänner eleverna eftersom ”de tilltalades agerande snarare har varit präglat av ungdomligt oförstånd än en avsikt att uttrycka missaktning för folkgrupp”, skriver Expressen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer