Köer vid 15.51 väg 75 Södra länken i höjd med Årstalänken. Foto: Trafikverket

Södra länken är åter öppen för trafik

Publicerad

Hela tunnelsystemet i södra Stockholm stängdes under rusningstrafik under fredagen på grund av ett elfel. Samtidigt blev 17 000 elkunder utan ström i området kring Enskede. Sedan strax efter klockan 16 är strömmen tillbaka.

Det var ett elfel i en transformatorstation vid Skanstull som låg bakom beslutet att stänga tunnelsystemet i södra Stockholm. Samtliga nedfarter började att stängas av strax efter klockan 15.00. Utan ström fungerar inte fläktarna inne i tunnelsystemet vilket innebär risk för att giftiga gaser bildas. Bilister får räkna med långa köer.

– Det är en ljusbågsvakt, ett säkerhetssystem, som bryter strömmen för att förhindra allvarligare skador, säger Jesper Liveröd vid Ellevio.

Närmare 17 000 hushåll i södra Stockholm blev strömlösa. Ellevio satte som prognos att hushållen skulle ha fått tillbaka strömmen vid 19-tiden, men redan vid 16.13 tiden ska strömmen ha varit tillbaka, enligt Jesper Liveröd. Strömavbrottet berodde på ett kabelfel.

Trafiken rullar igen

Vid 16.40 meddelar Trafikverket att tunneln åter är öppen för trafik.

– Vi har precis testat alla våra system, så tunneln är öppen för trafik, säger Sofia Lindahl, presskommunikatör vid Trafikverket.

Köerna beräknas kvarstå under resten av eftermiddagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer