Foto: TT arkiv

Politisk strid när elitbasketlag tvingas till nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer kritik efter gårdagens besked att KFUM central basket tvingas att lägga ner dam- och herrlagen i division 1.

KFUM central basket har de senaste åren spelat sina matcher i Gärdeshallen men eftersom det råder brist på idrottshallar måste de nu lägga ner delar av sin verksamhet. Bo Sundin (M), vice ordförande i idrottsnämnden är kritisk mot nedläggningen och menar att det finns andra lösningar.

– Vi måste få in privata investerare, annars kommer det inte gå. Kraftiga kostandsfördyringar på nästan 700 miljoner kronor och förseningar på tidigare beslutade investeringar har medfört att det byggs färre idrottsanläggningar nu jämfört med tidigare, säger Bo Sundin (M).

Han menar att Socialdemokraterna sviker idrotten i och med nedläggningen.

– Vi hade gärna sett att KFUM fått bygga en ny multianläggning nu, men den socialdemokratiskt ledda majoriteten med finansborgarrådet Karin Wanngård (S) i spetsen satte stopp för det.

”Tillgången på mark begränsad”

Stefan Hansson (S), biträdande finansborgarråd svarar med att Socialdemokraterna har färdigställt fyra fullstora hallar och 21 konstgräsplaner under deras mandatperiod. Han berättar att KFUM har föreslagit en plats för anläggningen men att den platsen är reserverad för bygge av skola med idrottshall, äldreboende och studentbostäder.

– Tyvärr är tillgången på mark begränsad men just nu pågår projekt Hagastaden och där har vi höga ambitioner för idrott. Den anläggning som KFUM har föreslagit är för stor för den platsen men vi för just nu en dialog om två andra platser, säger Stefan Hansson (S).

Ordföranden: ”Det är för sent”

Svante Bengtsson, klubbens styrelseordförande förklarar att situationen har sett ut på detta sätt i flera år.

– Det fungerade inte i längden. Även om de hade kommit med ett förslag imorgon så är det försent. Det hade tagit 3-4 år tills vi hade kunnat använda den hallen, förklarar Svante Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.