Elsa – skolans nya lärare

Uppdaterad
Publicerad

På Sätraskolan har man tagit hjälp av skolhunden Elsa i undervisningen. Elsa är specialtränad för att hjälpa eleverna att koncentrera sig.

– Jag kan koncentrerar mig bättre när jag är med Elsa. Det tycker jag är bra, säger elvaåriga Amina Hani Sulin.

När Lilla aktuellt kommer till Sätraskolan i södra Stockholm är Mattias Dawit Eskiyas och Amnina Hani Sulin på väg in till sin lektion. De är förväntansfulla, för några dagar i veckan har de en extra lärare som hjälper dem i undervisningen. Det är nämligen tvååriga Elsa.

Elsa är en labradoodel och arbetar som skolhund. Hon är en korsning mellan labrador retriever och pudel och anses vara mindre allergiframkallande.

”Hon skojar till det”

Nu ligger Elsa i Mattias knä och lyssnar när han läser högt ur en bok. Att Elsa är med på lektionen gör att det blir lättare för eleverna att koncentrera sig och fokusera på arbetet i skolan. Mattias berättar att skolarbetet går lättare tillsammans med Elsa.

– Arbetsspel och att läsa, det är tråkigt för mig. Men när Elsa sitter bredvid mig blir allt roligare. Hon skojar till det, säger Mattias Dawit Eskiyas, tio år.

Specialtränad

För att bli skolhund krävs en speciell utbildning. Hunden måste också tycka om att arbeta tillsammans med eleverna och gilla att vara med på olika aktiviteter. När Mattias högläsning är klar måste både han och Elsa sträcka på benen. Då är det dags för hunddressyr i klassrummet – och Elsa är uppskattad av eleverna.

– Kolla hon har svart lockigt hår som jag har. Hon är busig som jag, inte tålmodig som jag – hon är som jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.