Polis på plats i Järfälla utanför Stockholm. Foto: TT

En anhållen efter moskébrand i Järfälla

Uppdaterad
Publicerad

En person har anhållits efter branden i den shiamuslimska moskén i Järfälla norr om Stockholm i söndags natt. Branden, som polisen misstänker var anlagd, orsakade stora skador på byggnaden.

– Det är fruktansvärt, säger Akil Zakiri, talesperson för moskén.

Den misstänkte mannen har förhörts av polis under måndagen. Vid 15-tiden anhölls han av åklagare Per Bergmark. Polisen är i övrigt mycket förtegen om detaljerna.

Moskén Imam Ali Islamic center i Järfälla började brinna sent på söndagskvällen. När räddningstjänsten kom till platsen möttes de av en fullt utvecklad brand på fasaden.

– Det hade brunnit genom taket innan vi var framme så det var en ganska kraftig brand då, sa Tobias Åkesson på Storstockholms räddningscentral till SVT Nyheter tidigare under natten.

Senare under natten ändrade polisen brottsrubriceringen till mordbrand.

– Den verkar vara anlagd utifrån, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Omfattande skador

Imam Ali-moskén, på 3.500 kvadramteter, är den största shiamoskén i Sverige. Stora delar av församlingsbyggnaden skadades under branden. De närmaste dagarna kommer byggnaden att saneras.

Själva församlinglokalen är oskadd. Men det går i nuläget inte att vistas i lokalerna. Medlemmarna i församlingen fick på måndagen istället samlas på parkeringsplatsen för middagsbönen.

Hotbild mot moskén

Akil Zakiri, talesperson för moskén, säger till SVT Nyheter att det fortfarande fanns fyra personer kvar i byggnaden när larmet kom. Han själv kom till platsen så fort han hörde om larmet.

– Jag såg mycket kraftig rök, och att det brinner på både tak och fasad. Det var fruktansvärt, säger han.

Polisen misstänker att branden var anlagd, men vill i övrigt kommentera händelsen. Enligt representanter från församlingen finns det en hotbild mot moskén. Om det förekommit något konkret hot i dagarna, vill inte Akil Zakiri kommentera.

LÄS MER:  Polisen tror att moskébrand i Järfälla var anlagd

– Vi har varit oroliga på grund av den generella hotbilden mot shiamuslimer, men jag kan inte kommentera om det funnits något hot nu, säger han.

Fruktade terrorangrepp

SVT Nyheter har tidigare berättat hur moskén höjt säkerheten i lokalerna efter terrordåden i Paris för 1,5 år sedan. Då fruktade församlingen att IS-anhängare skulle slå till mot moskén. Men från Järfällapolisens håll har man inte haft någon särskild bevakning av moskén.

– Inte mer än att vår personal känt till det här och svängt förbi några gånger extra gånger. Det har inte varit på den nivån att vi satt in specifika åtgärder, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.