Hör P3 Krims reporter Evalisa Wallin om varför personen som undkom oskadd var den egentliga måltavlan vid skottlossningen i Kungens kurva förra året. Foto: Claudio Bresciani/TT och SVT

En dog vid hämndaktion på mack – förare döms till 17 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 24-årig man döms för mord och mordförsök till 17 år och tio månaders fängelse efter dödsskjutningen vid Kungens kurva i början av förra året. Två andra män frikänns från bland annat medhjälp till mordförsök.

En man avled i dödsskjutningen i januari förra året. En kvinna skadades allvarligt och en annan man klarade sig oskadd. Utredningen visar att en eller flera personer avlossat minst 26 skott mot den bil som de tre personerna satt i, men det är fortfarande oklart vem eller vilka personer som avlossat skotten.

Besviken försvarsadvokat

Ändå döms en 24-årig man för mord och mordförsök, då tingsrätten anser att det är bevisat att han kört bilen som skytten eller skyttarna färdats i.

– Vi är besvikna på domen. Han är oskyldig. Nu kommer vi ta del av domen och därefter bestämma om vi ska överklaga, säger den dömdes försvarsadvokat Diyar Beddiro.

24-åringen visste om planerna

Enligt utredningen har 24-åringen varit medveten om att det från bilen skulle skjutas för att döda.

– 24-åringens delaktighet i gärningarna har varit att köra bilen. Det har varit av avgörande betydelse för att gärningarna skulle kunna genomföras. Därför ska han dömas som gärningsman för mordet och mordförsöken, säger Kian Amraée, som är en av de två juristdomare som dömt i målet.

Klarade sig oskadd – var egentlig måltavla

Två andra män har varit åtalade för medhjälp till mordförsök, men de frikänns nu. En av männen frikänns också från anklagelser om skyddande av brottsling, grovt brott, men döms för falskt alarm för att ha orsakat en onödig polisutryckning.

Södertörns tingsrätt hävde häktningen för männen i samband med att förhandlingen avslutades i mars. En av dem, en 23-årig man, sitter dock fortsatt häktad då han även åtalats för brott i ett annat stort mål med koppling till det så kallade Vårbynätverket.

Den 29-årige man som klarade sig oskadd ur skjutningen var enligt tingsrätten den egentligen måltavlan.

Enligt åklagaren är mordförsöket på 29-åringen en del i en djup konflikt mellan Vårbynätverket och en gruppering som 29-åringen tillhör. Efter händelsen vid macken började nätverket enligt polisen att planera ett nytt mordförsök på mannen.

Den egentliga måltavlan är idag åtalad för bland annat grovt vapenbrott i en rättegång som inleds under onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.