Bilen har tagits i beslag för teknisk undersökning. Foto: Brottsplats Sthlm

Tre män häktade misstänkta för skjutningar i Årsta

Uppdaterad
Publicerad

Under 2019 har två skjutningar skett i Årsta. En mot en ordningsvakts bil och en mot en lägenhet. Nu åtalas tre män för inblandning i händelserna.

Natten den 26 februari  besköts en lägenhet i Årsta genom ett fönster. Vid polisens tekniska undersökningen hittades skotthål i fönster och i en sänggavel. Förra veckan besköts sedan två ordningsvakter när de färdades med bil vid Årsta torg. Nu sitter tre män häktade för brotten.

En man misstänkt för två brott

Mannen som nu är häktad, misstänkt för att ha skjutit in i lägenheten tidigare i februari, ville kammaråklagare Lisa dos Santos även se häktad för skotten i förra veckan. Något som Södertörns tingsrätt avslog.

– Nu har jag överklagat till hovrätten. Jag tycker att det är jätteallvarligt när ordningsvakter som ska skapa trygghet blir angripna. Det är ett samhällsangrepp, Lisa dos Santos, kammaråklagare vid  Söderorts åklagarkammare.

– Kulan har gått igenom bilen. Det handlar bara om tillfälligheter att ingen av ordningsvakterna träffats, säger hon.

Häktad i utevaro

Totalt vill åklagaren se tre män häktade men den tredje mannen släpptes fri av tingsrätten. Hovrätten ändrade senare tingsrättens beslut och mannen är nu häktad i sin utevaro.

Ingen person ska ha skadats vid någon av händelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.