Så funkar det. Hör kirurgen Fredrik Klevebro förklara hur roboten förbättrar vården för cancerpatienten. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Ny robot opererar allt fler cancerpatienter i Huddinge

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska i Huddinge blir först i landet med robotassisterad kirurgi vid matstrupscancer. Tekniken tillåter mindre ingrepp och minskar därmed risken för komplikationer, samtidigt som patienterna också kan återhämta sig snabbare.

Varje år drabbas omkring 500 svenskar av matstrupscancer. Merparten av de som behöver operation får den vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Nu blir Karolinska först i landet med att använda robot vid de kirurgiska momenten av behandlingen.

– Det är som en avancerad sax, säger Fredrik Klevebro, kirurg och tf sektionschef inom Tema Cancer på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Operationen är omfattande och tar uppemot sju timmar. Matstrupen avlägsnas nästan helt och en bit av matsäcken används sedan för att bygga upp en ny. Men med hjälp av roboten kommer ingreppet att bli betydligt mindre och säkrare. Återhämtningen beräknas dessutom gå snabbare.

Så används roboten i dag

Karolinska i Huddinge använder sedan tidigare robotassisterad kirurgi vid urologi, gynekologi och kolorektalcancer.

På Karolinska i Solna finns fyra operationsrobotar. Det här är den första som installeras i operationssalarna på Karolinska i Huddinge.

Roboten kommer att användas på alla patienter med matstrupscancer och även vid lever- och bukspottkörtelcancer och vid njurtransplantationer.

Källa: Karolinska universitetssjukhuset Huddinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.