Enkäten om elitsatsande klubbar

Uppdaterad
Publicerad

Så här har kommunstyrelseordförandena i Stockholms län svarat på SVT:s enkät om idrottsföreningars elitsatsningar bland barn.

Fråga 1. Tycker du att idrottsföreningar/ klubbar som bedriver elitverksamhet för barn under 13 år ska få ekonomiskt stöd av kommunen?

Fråga 2. Tycker du att idrottsföreningar/ klubbar som bedriver elitverksamhet för barn under 13 år ska få tillgång till kommuners idrottsanläggningar?

Fråga 3. Vad anser du om idrottsföreningar/ klubbar som bedriver elitverksamhet för barn under 13 år med syftet att skapa en framtida seniorelit?

Botkyrka (Katarina Berggren, S)

1. Nej.

2. Nej.

3. Mycket onödigt.

Danderyd (Anders Bergstrand, M)

1. Ej svarat.

2. Ej svarat.

3. Ej svarat.

Kommentar: Frågorna är omöjliga att svara på. De är av karaktären ”slår du din fru?”. Men min uppfattning är att man inom idrottsrörelsen ska följa RF:s regler och att man inte når några bra resultat på elitnivå genom en tidig elitsatsning eller tidig specialisering.

Vad det betyder ur bidragssynpunkt för kommunen är omöjligt att svara på om man inte tydligare definierar elitsatsning.

Frågan handlar inte om huruvida det är nödvändigt eller inte, det är helt felaktigt. Bara genom att titta på var våra framgångsrika idrottsutövare kommer ifrån ser man att de sk ämnena inte går att se förrän i 15-16-årsåldern.

Ekerö (Peter Carpelan, M)

1. Vet ej/ingen åsikt.

2. Vet ej/ingen åsikt.

3. Vet ej/ingen åsikt.

Haninge (Martina Mossberg, M)

1. Nej.

2. Nej.

3. Ganska onödigt.

Kommentar: Vi jobbar aktivt i Haninge kommun med att säkerställa att föreningarna satsar på bredden och inte på toppen. Samtidigt är det en svår fråga, vi vill ju inte förlora de barn som har viljan att satsa extra. Så det absolut optimala är att satsa på bredden och säkra att även toppen får utrymme. Svår balans men inte omöjlig.

Huddinge (Daniel Dronjak Nordqvist, M)

1. Ja.

2. Ja.

3. Vet ej/ingen åsikt.

Kommentar: Alla ska ha möjlighet att idrotta på sin nivå. Jag är för stöd till elitsatsande föreningar om de också erbjuder breddidrott och möjlighet för alla barn och ungdomar att delta. Föreningar som enbart satsar på elit är jag mycket tveksam till att stödja.

Lidingö (Paul Lindquist, M)

1. Ja.

2. Ja.

3. Ganska onödigt.

Att helt förbjuda bidrag till föreningar som satsar på elit i unga år eller stoppa deras tillgång till lokaler är att gå för långt. Däremot kan man, som vi gör på Lidingö, ge incitament som motverkar en alltför tidig elitsatsning. Så får t ex våra föreningar bara bidrag för ett begränsat antal träningstillfällen per barn i de yngre åldrarna. Vi prioriterar också bidrag till äldre ungdomar för att föreningarna ska anstränga sig att ha de kvar då många slutar när de kommer upp i tonåren. Hela vårt fokus är på breddidrott och hälsa, men därifrån att vara så drastisk som era förslag vill jag inte vara.

Norrtälje (Kjell Jansson, M)

1. Ja.

2. Ja.

3. Ganska onödigt.

Kommentar: Viktigt att alla invånare, såväl barn som vuxna, har samma tillgång till våra anläggningar. Elitsatsning bör inte ske förrän i 16-17 årsåldern.

Nynäshamn (Anna Ljungdell, S)

1. Nej.

2. Ja.

3. Mycket onödigt.

Kommentar: Det finns ingenting som tyder på att elitsatsningar under 13 år har någon effekt. Istället riskerar vi barn som får skador, barn som tappar intresset för idrott och därmed en sämre elit. De barn som verkligen vill satsa, de gör det ändå – som Björn Borg vid sin garagevägg, eller Zlatan på gården hemma i Rosengård. De blev inte bättre för att andra barn inte får vara med och spela.

Salem (Lennart Kalderén, M)

1. Ja.

2. Ja.

3. Helt nödvändigt.

Solna (Pehr Granfalk, M)

1. Vet ej/ingen åsikt.

2. Ja.

3. Vet ej/ingen åsikt.

Stockholm (Regina Kevius, Stadsbyggnads- och idrottsborgarråd, M)

1. Ej svarat.

2. Ej svarat.

3. Mycket onödigt.

Kommentar: Frågorna låter sig inte besvaras med ja eller nej. Allt idrottsengagemang ska grunda sig på frivillighet. Det är fel att välja bort eller att diskriminera barn för att de inte presterar tillräckligt enligt någon elitmodell. Men även i RF:s definition av elitsatsning finns tolkningsutrymme. Många barn tränar och vill träna flera gånger i veckan utan att det behöver innebära en elitsatsning. Samtidigt är det fel att barn tvingas träna oftare än de vill och mår bra av och det är givetvis fel när träningen sker under nedvärderande och diskriminerande omständigheter. Kommunernas stora utmaning är att få fler barn att bli fysiskt aktiva. Målet är att alla barn ska vilja och ha möjlighet att idrotta två gånger i veckan. För att lyckas med det krävs ett nära samarbete och dialog med idrottsföreningarna, om hur barn som inte rör på sig alls ska få möjlighet att delta i föreningsidrotten.

Sundbyberg (Jonas Nygren, S)

1. Nej.

2. Nej.

3. Mycket onödigt.

Södertälje (Boel Godner, S)

1. Nej.

2. Nej.

3. Ganska onödigt.

Kommentar: För att få föreningsbidrag i Södertälje ska föreningen ha ett förhållningssätt där alla barn och ungdomar deltar på lika villkor och idrottsföreningarna ska följa idrottens idéprogram (Idrotten vill).

Dessutom har vi höjt åldersgränsen för bidrag till 7 år för att undvika specialisering i unga år.

Tyresö (Dick Bengtson, ordf kultur- och fritidsnämnden, M)

1. Nej.

2. Vet ej/ingen åsikt.

3. Mycket onödigt.

Kommentar: Förtydligande om fråga 2: I Tyresö har vi nolltaxa för barn och ungdom i kommunens anläggningar. Får man inga aktivitetsbidrag pga elitsatsning så ska man inte heller få tillgång till anläggningarna utan kostnad. Däremot kan man kanske få hyra till samma taxa som vuxna.

Täby (Leif Gripestam, M)

1. Nej.

2. Nej

3. Helt nödvändigt.

Upplands-Bro (Irene Seth, M)

1. Vet ej/ingen åsikt.

2. Ja.

3. Vet ej/ingen åsikt.

Upplands Väsby (Per-Erik Kanström, M)

1. Vet ej/ingen åsikt.

2. Ja.

3. Ganska onödigt.

Vallentuna (Örjan Lid, M)

1. Nej.

2. Ja.

3. Vet ej/ingen åsikt.

Vaxholm (Lars Lindgren, M)

1. Nej.

2. Ja.

3. Ganska nödvändigt.

Järfälla, Nacka, Nykvarn, Sigtuna, Sollentuna, Värmdö och Österåker har valt att inte svara.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.