Svensktalande söker till Sverigefinska skolan

Publicerad

Efter åtta år av sjunkande elevantal har Sverigefinska skolan fått fler elevansökningar än vad de kan ta emot. Och det är inte bara elever med finsk bakgrund som söker dit.

Det går bra för de tvåspråkiga skolorna i Stockholm. Sverigefinska skolan på Fridhemsgatan har för första gången på åtta år ökat i elevantal. Det är speciellt i förskoleklasserna där störst ökning har skett.

Skolans rektor Heli Lindström tror att det beror på att intresset för tvåspråkiga skolor ökat i allmänhet, men hon tror även det beror på att Sverigefinska skolan har fått bra omdömen av Skolverket.

Heli Lindström förvånas över att föräldrar utan en direkt finsk koppling väljer att placera sina barn i skolan. Elever som lika gärna hade kunnat söka sig till en annan skola. En förklaring till det är Finlands framgångsrika resultat i den senaste Pisa-undersökningen som presenterades förra året.

I de tre huvudämnena som undersöks var Finland bäst i Europa i två av ämnena. Samtidigt låg Sverige under genomsnittet av länderna som är med i undersökningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer