Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon berättar 16-åriga Veronica Lannefors och Elsa Struelens varför det är så svårt att prata om att man känner sig ensam. Foto: Pia Heick/SVT

Var tredje ung vuxen i Stockholm känner sig ensam

Uppdaterad
Publicerad

Att många äldre känner sig ensamma är känt sedan tidigare. Men nu visar ny forskning att nästan var tredje 16-29-åring i Stockholms län upplever att de är ofrivilligt ensamma minst en gång i veckan. Något som kan påverka hälsan negativt.

I rapporten ”Ensamheten i Stockholms län” har Region Stockholm för första gången kartlagt hur ensamheten ser ut i samtliga åldersgrupper i länet. Resultatet blev oväntat.

– Nästan var tredje 16-29-åring upplever att de är ofrivilligt ensamma minst en gång i veckan. Det är fler än vi tidigare trott, säger Anton Lager som är enhetschef på Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES).

Anton Lager har skrivit rapporten "Ensamhet i Stockholm län". Foto: Sanna Lüning/SVT

Negativa hälsoeffekter

Enligt rapporten uppger 17% av befolkningen i Stockholms län att de känner sig ofrivilligt ensamma minst en gång i veckan. En tredjedel av dem är unga vuxna.

– Ensamhet kan leda till så negativa hälsoeffekter att man ytterst löper lite högre risk att dö, säger Anton Lager.

I videon får du veta hur ofrivillig ensamhet påverkar hälsan och varför så många unga känner sig ensamma

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer