Sundbyberg har liksom många andra kommuner placerat barn som de ansvarar för i andra kommuner. Som längst måste socialsekreterare åka till Borlänge, Oskarshamn och Mariestad för att se till att barnen har det bra.

Ensamkommande får flytta hem

Publicerad

Många ensamkommande bor i andra kommuner än den som de anvisats till. Nu har Sundbybergs kommun börjat flytta hem ensamkommande barn till kommunen.

I Sundbyberg öppnar nu det första boendet i kommunen för ensamkommande barn.

Sundbyberg har liksom många andra kommuner placerat barn som de ansvarar för i andra kommuner, vilket bland annat innebär att socialsekreterare måste resa tiotals mil för att se till hur barnen har det.

– När det kom många på samma gång i höstas var vi tvugna att ta de boenden vi kunde hitta, som uppfyllde kriterierna, oavsett var i landet, säger Josefin Malmqvist (M), kommunalråd i Sundbyberg.

Brist på lokaler

Nu påbörjar man i Sundbyberg sakta arbetet med att flytta hem barnen till kommunen.

– Utmaningen har varit att hitta lokaler. Vi har bostadsbrist i hela Stockholms län, men nu har vi en plan för att ta hem fler barn framöver, säger Josefin Malmqvist (M), kommunalråd i Sundbyberg.

Hon säger att de vill ha barnen i eller närmare Sundbyberg, för att kunna sätta in olika insatser.

– Det handlar om att stärka upp med praktikplatser, sommarjobb och skola för att erbjuda dem största möjliga delaktighet i samhället, säger hon.

Majoriteten bor i andra kommuner

Idag bor de flesta av de barn som Sundbyberg ansvarar för i andra kommuner. Av runt 160 bor bara ett tiotal i kommunen och även om det nu öppnar ett boende så är det långt kvar tills majoriteten av barnen bor i Sundbyberg.

Vissa bor i andra kommuner i Stockholms län, men andra bor betydligt längre bort. På längst avstånd finns barn i Oskarshamn, Mariestad och Borlänge.

– Att våra socialsekreterare ska åka land och rike runt för att följa upp att våra barn har det bra, det är inte optimalt. Tiden som de tillbringar på vägarna hade de förstås kunnat tillbringa med de här barnen, säger Josefin Malmqvist (M).

Men är det inte uppslitande för de barn som nu måste flytta till ett nytt ställe?

– Om någon trivs väldigt bra på en annan plats i Sverige är det kanske inte i första hand den personen vi planerar att flytta på, säger Josefin Malmqvist (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer