Foto: SVT

Grannar reagerar på penismålning – nu tas den bort

Publicerad

En flera meter hög blå snopp målad på en husvägg Kungsholmen lämnar ingen passerande oberörd. Men nu ska den målas över.
– Jag tycker att det är en skamfläck för ett modernt samhälle som Stockholm, säger Jeppe Calom.

Tanken var att den blå erigerade penisen, verket vid namn ”Fuck the world” av konstnären Carolina Falkholt, skulle pryda väggen i sex månader. Men nu har fastighetsägaren Atrium Ljungberg beslutat att konstverket bara får vara kvar på husväggen på Kronobergsgatan i en vecka. Anledningen är enligt fastighetsägaren att grannarna uppfattat verket som stötande.

– Vi är givetvis måna om den konstnärliga friheten men samtidigt måste vi respektera de närmaste grannarnas åsikter. Genom att låta verket sitta uppe under en kortare period erbjuder vi alla intresserade att ta del av verket, skriver Camilla Klint, marknadsområdeschef Atrium Ljungberg, i pressmeddelandet.

Kollektivet Livet

Sedan 2008 har Kollektivet Livet prytt väggen med konst av olika konstnärer.

– Vi försöker välja konstnärer som inte har fått någon plats i etablissemanget och som motverkats mest i sitt konstnärskap på grund av nolltolerans mot graffiti, säger Andreas Blom, Kollektivet Livet.

”Inget verk har tidigare orsakat så stor uppståndelse”

Väggen sköts av Kollektivet Livet ideellt, som inte tar emot några skattemedel eller kulturbidrag. Fastighetsägaren Atrium Ljungberg lånar ut husväggen och det är konstnärerna själva som får betala för färgen.

– Om konstnären inte har råd tar vi pengar ur våra egna fickor, säger Andreas Blom.

Enligt Andreas Blom så har inget konstverk under åren orsakat en så stor uppståndelse. Carolina Falkholt har tidigare skapat ett liknande konstverk i New York som senare togs bort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.