Erik, 5 år, med sin pappa Rober Danielsson. Foto: SVT

Erik, 5 år, har hörselkåpor på förskolan

Uppdaterad
Publicerad

20 barn på en toalett och lokaler som är så trånga att barnen måste ha vilostund utomhus. Det är vardagen för femåriga Erik från Järfälla, enligt berättelser från föräldrar.

I barackavdelningen på Solen i Järfälla utanför Stockholm går femåriga Erik i förskola. Sammanlagt är de 40 barn som samsas på en yta som är så liten att alla inte får plats i vilorummet. I stället får barnen sova utomhus.

När föräldrarna har klagat, har kommunen hänvisat till att barnen kan sova utomhus. Så här skriver de:

SVT granskar förskolan

”Många föräldrar önskar att deras barn får sova ute, även på vintern.”.

– På sommaren går det väl bra, men på hösten och vintern måste det ju finnas ett ordentligt skydd, säger Eriks pappa Robert Danielsson.

Att barn erbjuds möjligheten att vila utomhus förekommer på flera förskolor, men då på så kallade sovaltaner som är anpassade efter ändamålet och exempelvis har skärmar eller vindskydd för att hålla kylan borta. Men så är det inte i Solens barack.

– Där finns inget väderskydd, utan de blev i stort sett hänvisade att lägga sig under rutschkanan eller liknande, säger Robert Danielsson.

Kissar inte på hela dagen

Enligt Järfälla kommun ska det vara max 15 barn per toalett. Men i Solens barack finns endast två toaletter som de 40 barnen måste dela på, berättar föräldrarna.

Förskolans chef Anki Wallman säger att det inte stämmer, eftersom barnen dessutom får använda en handikapptoalett. Men flera föräldrar har upplevt att toalettsituationen är jobbig för barnen.

Robert Danielsson beskriver hur hans son Erik upplever att toalettbesöken har blivit ett stressmoment som han försöker undvika så långt det går.

– Konsekvensen blir ju att barnen struntar i att dricka vatten. De håller sig hela dagen och sen blir det panikartat när man kommer hem på eftermiddagen. Ibland så funkar det inte och då har de kissat ner sig.

Ett vanligt problem barackerna är höga ljud- och bullernivåer, något som bland annat Arbetsmiljöverket riktat kritik mot.

– Vi märkte att Erik inte ville gå till dagis för att bullret var jättejobbigt, han hade ont i öronen och var trött på kvällen. Så vi åkte och skaffade skyddskåpor man har på arbetsplatser.

Även den höga bullernivån tillbakavisar förskolechef Anki Wallman:

– Lokalerna har en bra bullernivå i de mätningar som gjordes när paviljongen sattes upp.

Men en annan förälder berättar för SVT:

– Volymen är fruktansvärt hög när alla barnen är inne samtidigt, vilket händer minst en halvdag per dag. Vår äldsta dotter på snart sex år har huvudvärk cirka en dag i veckan och är helt slut trots att vi försöker hämta vid fyratiden.

Klagade till kommunen i november

Robert Danielsson skrev redan i höstas till Järfälla kommun och ifrågasatte miljön i Solens barack. Han hänvisades då till att ansvaret låg på förskolan som i sin tur hänvisade tillbaka till kommunen som äger lokalerna, något som kommunen står fast vid när SVT kontaktar dem.

– Vårt ansvar är att se till att förskolechefen tittar på sin inre organisation, och använder de lokaler hon har till sitt förfogande utifrån de krav som finns på verksamheten säger Christina Dahlin som är programchef för förskolan i Järfälla kommun.

Har ni gjort det då, sedan inovember när ni fick in de här klagomålen?

– Klagomålen känner inte jag till, men jag antar att man har gjort det för vi har ju en klagomålsrutin som innebär att när det kommer klagomål så tittar vi på dem. Men jag kan inte svara på det mer än så.

En av de föräldrar vi pratat med beskriver hur hans son försöker hålla sig tills han kommer hem, är det här okej?

– Nej, det är inte okej. Jag ska titta närmare på det här, när tillsynen ska ske och hur vi ska kunna hantera det.

Fakta

Tipsa oss!

Har du dina barn i barackförskola eller jobbar du i en? Mejla dina egna bilder till oss på SVT!

Tipsa marja.grill@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet