Antalet digitala vårdbesök ökar kraftigt. Foto: Jessica Gow/TT

Ersättningstak för digitala vårdbesök tas bort

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Stockholms län tar bort ersättningstaket för husläkare som har videobesök med sina patienter.

– Vi räknar med att spara pengar på detta, säger Anna Starbrink (L), sjukvårdslandstingsråd.

Ett videobesök kommer nu få samma ersättning som ett fysiskt besök, vilket gör att digitala vårdaktörer kan etablera sig i Stockholms län, enligt den politiska majoriteten i landstinget.

”Många uppskattar videobesök”

Tidigare har ersättningen till vårdgivaren minskats om videobesöken överstiger tio procent av antalet fysiska besök, men från och med 1 september tas det taket alltså bort.

– Vi vet att många uppskattar videobesök och använder sig av de tjänster som finns i andra landsting, vi räknar med att spara pengar på detta, för vi betalar mycket till andra landsting nu för utomlänsbesök. Nu kan det här stanna i vårt eget landsting och vi tror att det är en fördel för patienterna att träffa sin vanliga vårdcentral, säger Anna Starbrink (L), sjukvårdslandstingsråd i Stockholms län.

Landstingsrådet Anna Starbrink (L). Foto: SVT

Stockholm betalar utomlänsersättning

Idag är det många stockholmare som redan har digitala läkarbesök, men de sker med vårdgivare utanför Stockholms län, vilket gör att Stockholms läns landsting måste betala en extra utomlänsersättning.

Om digitala vårdaktörer etablerar sig i Stockholms län nu när de kan få högre ersättning behöver landstinget inte betala utomlänsersättningen, vilket gör att den totala kostnaden för landstinget sjunker. Totalt räknar landstinget med att man ska spara omkring fem miljoner kronor per månad, baserat på hur många som gör videobesök i dag.

Den förste september inför landstinget även en ersättning för internetbaserad kognitiv beteendeterapi, KBT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.