Esa Teittinen pratar med media utanför Kronobergshäktet i Stockholm när han släpps. Foto: Janerik Henriksson/TT

Esa Teittinen frias av hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Efter åtta år i fängelse frias Esa Teittinen för mordet på sin 70-årige vän av Svea hovrätt.

Svea hovrätt friar den tidigare morddömde Esa Teittinen som dömdes 2010 till 15 års fängelse för att ha mördat sin 70-årige vän i ett badkar i Solna. Domslutet kom på fredagen.

Esa Teittinen har helat tiden nekat till mordanklagelserna men både tingsrätten och hovrätten var eniga om att polisens rekonstruktion var tillräcklig bevisning för att döma honom för mord.

Nekades resning 2014

Teittinen sökte resning första gången 2014 men nekades. Men efter att en ny rekonstruktion visade att den 70-årige mannen kunde ha drunknat själv så beviljades Teittinen resning av Högsta domstolen i år och fallet togs upp ännu en gång i hovrätten. Svea hovrätt friar honom nu helt för ett mord han suttit i fängelse i åtta år för.

Saknas bevisning

Hovrätten konstaterar att det är klarlagt att Esa Teittinens vän dog i sitt badkar i december 2009, men att det saknas bevisning som direkt binder Teittinen till gärningen han åtalats för. I hovrätten har fyra rättsläkare hörts, de har varit oense i vissa frågor, skriver hovrätten i domen, men samtliga är överens om att det inte går att säkert säga hur 70-åringen dog.

Många av de vittnesuppgifter som lämnats vid den nya rättegången rör också minnesbilder som i dag hunnit bli över åtta år gamla. ”Denna oklarhet i förening med att ett av åklagarens centrala vittnen lämnat uppgifter som inte är tillförlitliga, är de främsta skälen till att hovrätten nu inte anser att åklagaren lyckats bevisa att mannen gjort sig skyldig till mord”, skriver rätten i ett pressmeddelande.

Rätten inte enig

Åklagaren har däremot menat att det inte går att drunkna i ett badkar av den aktuella storleken utan att någon trycker ner offret.  SVT har försökt att nå åklagare Ida Arnell för en kommentar men hon har inte gått att nå.

Rätten var inte enig i sitt beslut. Två nämndemän ansåg att mannen skulle dömas för mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.