Ett alternativt julfirande i Rissne

Uppdaterad
Publicerad

På julaftonskvällen bjuds alla barn och ungdomar in till julhäng på fritidsgården.

På Grönkullaskolan i Rissne förbereds julen för fullt. Glitter hängs upp, buffén planeras och glöggen är redan inköpt. Men det vankas inte ett helt vanligt julfirande utan det blir ett firande som ordnas för unga av unga. På julaftonskvällen bjuds Rissnes alla barn och ungdomar in till julhäng på fritidsgården.

– Vi kommer bjuda alla på mat, det blir buffé och massa snacks och det kommer bli roligt och en massa tävlingar, säger Ahmed Mohamed som är en av de Rissneambassadörer som anordnar julfirandet. 

Jul för alla

En av anledningarna är att erbjuda ett alternativt firande till de barn i kommunen som inte kan eller vill fira jul hemma.

– Flera av ungdomarna här är till exempel muslimer och de har aldrig firat jul. Så de tänkte att 'vi har ju en massa kristna vänner som firar jul så det vore kul om vi testar på att göra det här´, säger Jennifer Jerez som är pojektledare i Sundbyberg stad.

Det finns också de vars föräldrar jobbar eller som inte har råd, andra ungdomar vill bara kom hemifrån. Alla välkomna till fritidsgården.

Vill skapa ett tryggare Rissne

Det är arbetslösa unga som anställts av kommunen för att skapa en tryggare miljö och ökad gemenskap i Rissne. De så kallade Rissneambassadörerna får själva bestämma vilka aktiviteter de vill anordna. Den 29 december bjuder de till gratis skidresa och i januari anordnas en basketturnering för tjejer.

– Vi har ju verksamheter för barn och unga men tänkte att vi ville ta det ett steg längre. Vad händer om de själva får vara med och skapa verksamheten och komma med idéerna, säger Jennifer Jerez.

Och det var Ahmed Mohameds idé att göra något för alla på julafton.

– Vi vet att massa barn brukar vara med familjen under dagen. Men så vet vi också att föräldrarna brukar släppa barnen senare så att de kan umgås med sina vänner. Så varför inte komma till fritidsgården och äta, vara tillsammans, spela spel och göra det bästa av situationen istället för att vara ute och frysa, säger Ahmed Mohamed.

– Jag hoppas och tror att de kommer tycka att det blir jättemysigt. Man behöver inte äta julmat hemma, man kan göra andra saker på julen, det handlar ju om kärlek och värme, säger Amanda Grönberg som också är Rissneambassadör.

Kan bli många besökare

Vid klockan sex på julaftonskvällen öppnas dörrarna och det kommer bli tävlingar, filmvisning och buffé med både tacos och sill. Och det förväntas bli många ungdomar som firar julen tillsammans på Grönkullaskolan.

– Varje gång vi har haft grejer så brukar det komma minst 100 personer så det kanske kommer bli något sådant, men vi har faktiskt ingen aning, säger projektledaren Jennifer Jerez.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.