Foto: TT och Wikimedia Commons

Ett får ihjälslaget i parklek

Uppdaterad
Publicerad

Ett får dödades och två getter fick avlivas av veterinär efter att någon brutit sig in hos djuren i natt i parkleken i Stora Blecktornsparken på Södermalm.

Stora Blecktornsparken är en populär parklek på Södermalm bland barnfamiljer. I parken finns också djur som barn kan hälsa på. Någon gång under natten till fredagen har någon brutit sig in hos djuren, skadat två getter och slagit ihjäl ett får. Enligt polisen fick en veterinär senare avliva getterna på grund av deras skador.

Det var några barn som upptäckte att getterna Bure och Brage gick lösa uppe på berget i parken och att de var alldeles blodiga. Barnen berättade det för en målare som var på plats på morgonen som direkt ringde parklekens chef Madeleine Weber.

– När jag kom dit såg jag att att getterna var skadade, de var hårt slagna och alldeles blodiga i ansiktet. Sedan gick jag in i fårhuset och såg att de slagit ihjäl ett får, säger Madeleine Weber upprört.

– Hur kan man sjunka så lågt? Det är fruktansvärt, säger hon till SVT Nyheter Stockholm.

Måste höja säkerheten för djuren

Nu ska de fundera på om de måste bygga skydd eller kanske ha kameror. Djur har blivit angripna i parker förut men aldrig i Stora Blecktornsparken.

– Måste vi kanske ta bort djuren? funderar Madeleine Weber. Men de är vårt signum. Jag har varit med sedan starten -86 och vi har alltid haft djur.

Hon säger senare att de kommer nog skaffa nya djur, annars blir det som att ge upp. Madeleine Weber berättade på förmiddagen att polisen var på plats och gjorde en teknisk undersökning och att det tog det hela på stort allvar.

– Det här är ju djurplågeri av högsta rang, säger Madeleine Weber.

Polisen har beslagtagit misstänkta vapen

De två skadade getterna avlivades senare under dagen, de var mycket svårt skadade och gick inte att rädda.

– Vi har beslagtagit föremål som vi tror kan ha använts mot djuren, de har dött av att man använt trubbigt våld mot dem, säger Patrik Eklund, yttre befäl på Södermalmspolisen.

Djuren är nu borttransporterade och ska obduceras på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.