Brutna löften om naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Miljöborgarrådet lovade tre nya naturreservat denna mandatperioden. Hittills har inget hänt, men nu är beslut nära lovar miljöborgarrådet.
Men det är beslut som gör många besvikna.

Älvsjöskogen är ett av Stockholms mest använda och älskade grönområden.

Här har vi några av länets bästa grodlokaler där gölarna fullkomligt sjuder av grodlek så här års. Naturvärdena är höga med gamla barr- och ekskogar och rikt fågelliv.

Redan 1997 var Älvsjö på väg att skyddas som naturreservat – men fortfarande har inget hänt.

Tre utlovade reservat

När Per Ankersjö tillträdde som miljöborgarråd 2010 var reservatsbildning ett av hans första löften. Älvsjöskogen, Årstaskogen och Kyrkhamn skulle få permanent skydd mot exploatering under denna mandatperiod, lovade stadsmiljöborgarrådet.

Men än så länge har alltså inget hänt och nu växer oron.

-Vi tycker det har gått så lång tid att alla utredningar borde vara klara, säger Anders Tranberg, vice ordförande i Stockholms naturskyddsförening, och fortsätter:

-Vi är framför allt oroliga för östra Älvsjöskogen, vi har fått indikationer på att den inte kommer med i ett framtida reservat, men vi hoppas vi har fel.

Skog i två halvor

Älvjöskogen klyvs mitt itu av järnvägen. Naturvänner har i många år förespråkat en gångbro över järnvägen för ökad tillgång till naturen. Önskedrömmen är förstås att järnvägen läggs i tunnel och skogen åter blir en enhet.

-Men vi befarar att man vill reservera delar av marken för framtida behov, exempelvis nybyggen, säger Katarina Luhr (MP), vice ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

-Man borde fått till reservat på dessa tre och ett halvt år som gått sedan centern lovade det, säger Katarina Luhr (MP).

En bit in i maj

Vi söker upp miljöborgarrådet för att fråga hur det går med löftet om tre nya naturreservat den här mandatperioden.

-Det blir förhoppningsvis beslut en bit in i maj, svarar Per Ankersjö (C), miljöborgarråd, och bekräftar de farhågor som varit i omlopp sista tiden.

-Det vi pratar om är den västra delen av Älvsjöskogen, det är den fråga som centerpartiet hela tiden drivit.

Oklart för östra

På frågan om vad som ska hända med den östra delen av skogen svarar Per Ankersjö:

-Det vet jag inte riktigt.

Naturskyddsföreningens vice ordförande i Stockholm tycker att reservatet är en rättvisefråga.

-Barnen i Hagsätra har väl lika stor rätt att komma ut och leka i skogen som barnen i Älvsjö, säger Anders Tranberg till ABC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer