Den italienske kirurgen Paolo Macchiarini. Foto: TT

Experter dömer ut Macchiarinis forskning

Publicerad

Fem av sex av Paolo Macchiarinis vetenskapliga arbeten om transplantationer av syntetiska strupar bygger på vetenskaplig oredighet, anser två experter som granskat arbetena, skriver Dagens Medicin.

Experterna Detlev Ganten och Martin Björk skriver bland annat att komplikationer tonats ner och att publikationerna förskönar resultaten av ingreppen. De anser att artiklarna innehåller vinklad information och saknar kritiskt tänkande. Bara ett arbete klarar sig undan och det är en översiktsartikel.

Utlåtande till hösten

Ganten och Björk har också tagit ställning till andra frågor kring transplantationerna och kommit fram till att det rört sig om forskning och inte sjukvård. De drar slutsatsen att det saknades etikprövningstillstånd.

Rapporten kommer att vara underlag för Centrala etikprövningsnämndens expertgrupp för oredlighet, som kommer med ett utlåtande till hösten.

Läs mer: SVT:s samlade rapportering om Macchiarini-skandalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.