Polisen undersöker det avspärrade området. En man i 60-årsåldern avled och en kvinna i 45-årsåldern skadades i en explosion vid tunnelbanestationen Vårby Gård utanför Stockholm. Foto: TT

Explosion i Vårby gård – man har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Ett föremål exploderade utomhus utanför tunnelbanestationen i Vårby gård i Huddinge kommun på söndagen. En 63-årig man skadades så svårt att han avled. Även en kvinna i 45-årsåldern skadades i explosionen.

Larmet om explosionen kom klockan 11.07. Polisen befann sig i området och hittade det skadade paret. Kvinnan har uppgett för polisen att mannen ska ha plockat upp ett föremål som låg på marken, som då exploderade.

Polisen misstänker att det rör sig om en handgranat.

Explosion i Vårby Gård

– Det handlar om en skarp sprängladdning, vi misstänker just nu att det kan vara en gammal handgranat, säger Lars Alvarsjö stationsbefäl polisen Stockholm Syd.

Polisen: Var på fel plats vid fel tillfälle

De drabbade är ett par, varav mannen är i 60-årsåldern och kvinnan i 45-årsåldern, uppger polisen för TT. Mannen skadades så svårt att han avled.

– Kvinnan har sårskador i ansiktet, på ett eller båda benen. Hon fördes också till sjukhus med lindriga skador, säger Sven-Erik Olsson.

Befann sig paret på fel plats vid fel tillfälle?

– Ja det kan man säga. Det finns inget som tyder på att det här ska vara riktat mot personerna.

Stopp i tunnelbanan

Tunnelbanestationen och torget spärrades av och bombtekniker arbetade på platsen för att säkerställa att det inte fanns fler misstänkta föremål på platsen.

SL fick efter explosionen order från polisen att köra förbi Vårby gårds station och det var stopp i båda riktningarna mellan Masmo och Vårby gård från klockan 11.39. Vid 16-tiden hävdes stoppet och tunnelbanan kunde gå som vanligt igen.

– Kvart över elva bad polisen oss att köra förbi stationen som är utrymd, men jag har ingen information om varför. Det är på polisens order vi gör det, säger Fredrik Cavalli-Björkman på SL:s pressjour till TT.

Polisen har inlett en förundersökning gällande mord och allmänfarlig ödeläggelse. Det finns i nuläget ingen misstänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Vårby Gård

Mer i ämnet