– Att ingen skadades allvarligt är ett under, säger glasmästaren som arbetade på platsen under dagen. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Explosion i västra Stockholm – personer lindrigt skadade

Uppdaterad
Publicerad

Natten till onsdag fick polisen in flera samtal från personer som hört höga smällar i Vinsta, i västra Stockholm. Personer har förts till sjukhus med lindriga skador.

– Det har inträffat någon sorts explosion, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl på polisen till SVT Nyheter.

Explosionen inträffade på Skattegårdsvägen runt 01-tiden natten till onsdag, och skadade husfasader och bilar. Enligt polisen har fem personer fått läkarvård. Tre personer vårdades på plats och två fördes till sjukhus med lindriga skador.

– Det rör sig om chock och mindre sårskador, säger Andersson.

Även ett hotell som ligger på platsen har fått skador på fasaden. Området är avspärrat och vid 05-tiden på morgonen var polisens tekniker på plats.

Polisens tekniker på plats. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Kraftig explosion

– Utifrån de uppgifter som jag har fått så har det varit en rejäl explosion. Men vad det är som har exploderat får den tekniska undersökningen utvisa.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse. Men det finns i nuläget ingen misstänkt.

SVT Nyheter Stockholm pratade på tisdagsförmiddagen med en man bosatt i området. Mannen vill vara anonym men berättar hur han upplevde explosionen.

– Jag var vaken, klockan var runt ett, tio över ett. Jag bor cirka två kilometer bort. Sen hörde jag smällen och sen kom tryckvågen. Jag satt i en källare och kände tryckvågen.

Oklart vad som detonerade

Mannen är på plats och tittar på förödelsen. Han beskriver fastigheten och berättar att alla fönster är bortblåsta och staketet trasigt.

– Bilarna har flyttat på sig. Det ser mer tilltygat ut än vad det gjort tidigare. Tur att det inte började brinna.

Vad som orsakade explosionen är inte klarlagt.

– Vi vet inte det än och jag vill inte spekulera. Ett visst material ska in till analys, sa polisens presstalesperson Kjell Lindgren, vid 14.30 på onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.