Anders Larsson på länsstyrelsen i Stockholm berättar varför så få unga lantbrukare i Stockholm sökt EU-pengar för att starta upp verksamhet. Foto: SVT/Lisa Johansson/TT

Få unga lantbrukare beviljas EU-pengar

Uppdaterad
Publicerad

Det är svalt intresse bland unga lantbrukare i Stockholms län att söka EU-pengar för att starta upp en verksamhet. Samtidigt har mer än hälften av de som sökt fått avslag.

– Många ansökningar uppfyller inte kraven för att få stöd, säger Anders Larsson på länsstyrelsen i Stockholm.

Sedan 2014 har endast sex personer i länet beviljats ekonomiskt startstöd som ska underlätta för unga lantbrukare att starta en verksamhet. Det är länsstyrelsen som handlägger, beviljar/avslår och betalar ut pengarna. För att kunna ta del av stödet finns flera kriterier som man måste leva upp till.

– Ett villkor är att verksamheten ska motsvara minst en halvtid, alltså 860 timmar. Många ansökningar lever inte upp till kraven för att få stöd, säger Anders Larsson på länsstyrelsen i Stockholm.

EU-valet 2019

Pengar från EU:s jordbruksfond

Det är lantbrukare under 40 år som kan ta del av stödet som kommer från den europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Stödet har funnits sedan 1996 och den senaste projektperioden startade 2014 och sträcker sig fram till 2020.

Intresset för att söka stödet i Stockholms län har dock varit svalt. På fem år har länsstyrelsen fått in sammanlagt 30 ansökningar. 6 har beviljats, 14 har fått avslag, 5 har dragits tillbaka och de resterande 5 väntar fortfarande på beslut.

Totalt 250 000 kronor i stöd

Varje lantbrukare som söker startstödet kan få totalt 250 000 kronor i startstöd. Potten för perioden 2014-2020 ligger på sammanlagt 5 250 000 kronor i Stockholms län och idag har alltså inte ens en tredjedel av potten delats ut.

– Pengarna som blir kvar har vi möjlighet att omfördela i andra typer av inversteringsstöd inom jordbruk så pengarna kommer att gå jordbruket till del. De brinner inte inne, säger Anders Larsson.

I videon listar Anders Larsson på länsstyrelsen i Stockholm de tre huvudorsakerna till varför så få unga lantbrukare i Stockholms län väljer att söka det så kallade startstödet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet