Fackförbundet om videon på balanserande byggarbetaren: ”Fruktansvärt”

Publicerad

Fackförbundet Byggnads Stockholm-Gotland reagerar kraftigt på den video som visar en byggnadsarbetare som balanserar på kanten till en hög byggnad till synes helt utan säkerhetslina.

Fackförbundet Byggnads tycker ansvaret både ligger hos individen och byggföretaget att lämplig säkerhetsskydd används vid höga höjder. Samtidigt riktar facket kritik mot entreprenören.

– Då kan man fundera på vilken kotroll man har som huvudentreprenör på arbetsplatsen när man tillåter det här, säger Tomas Kullberg, ordförande Byggnads Stockholm-Gotland.

Så din uppfattning är att byggnadsarbetaren inte har någon lina på sig?

– Nej, han har ingen lina på sig. Det är jag hundra på, säger Tomas Kullberg.

VD  för huvudentreprenör MVH, Per Ununger, säger att det var en mycket allvarlig situation och att de kontaktade underentreprenören så snart de fick kännedom om händelsen.

-  MVB har rutiner, riskanalyser och absoluta krav för skydd och säkerhet på arbetsplatsen. Dessa följs tyvärr inte alltid och rutinen är då varning och påföljder. Detta är vår och arbetsmiljöverkets syn på hur händelser där människor som inte följer säkerhetsföreskrifterna skall hanteras, säger Per Ununger, vd MVB Öst AB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer