Finansborgarråd Karin Wanngård (S) hyllar Fadimes mod. Foto: Stefan Bokström

Fadime hedras i Stadshuset

Uppdaterad
Publicerad

Fadime Sahindal uppmärksammade frågan om hedersförtryck i Sverige. I år är det 15 år sedan hon utsattes för hedersmord och idag hedrades hennes minne med en ceremoni i Stadshuset.

– Fadime Sahindal var en modig kvinna och hennes kamp för frihet och mot förtryck i det stora och i det lilla ska vi aldrig glömma. Idag har vi träffats för att minnas Fadime, sade Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård när Fadime Sahindals hedrades i Stadshuset.

Det var på initiativ av rådet för mänskliga rättigheter som Stockholms stad högtidlighöll årsdagen av Fadimes död med en minnesceremoni i Stadshuset.  Rådets ordförande Sissela Nordling Blanco (Fi) och finansborgarråd Karin Wanngård (S) medverkade tillsammans med representanter från stadens verksamheter och civila samhället.

– Stockholm ska vara en stad där alla kan forma sina egna liv. Staden antar i år ett program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld. Stockholm ska arbeta förebyggande, samordnat och jämlikt så att våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck upphör, sade Karin Wanngård.

”Kampen kostade henne livet”

– Vi minns och hedrar Fadime Sahindal för att hon lyfte ett problem som många unga tjejer och hbtq-personer i Stockholm är utsatta för. Hon stod upp för allas rätt att bestämma över sitt eget liv, en kamp som kostade henne livet. Som politiker har vi en skyldighet att göra allt som står i vår makt för att förhindra våld och förtryck i hederns namn, säger Sissela Nordling Blanco (Fi), ordförande i kommunstyrelsens råd för mänskliga rättigheter i ett pressmeddelande.

Moderatförslag mot hedersvåld

Samtidigt kommer Moderaterna att lämna in två motioner till kommunfullmäktige den 30 januari om hur hedersvåldet ska förebyggas. Den ena föreslår att ett lokalt kompetensteam inrättas i utsatta delar i Stockholm. Lokala myndigheter och verksamheter ska utbildas och arbetet mot hedersrelaterat våld ska samordnas.

Den andra motionen föreslår en obligatorisk samhällsorientering som ska införas för nyanlända och asylsökande. I den ingår kunskap om svensk lagstiftning, jämställdhet och motverkande av  hederskultur. 

Andréa Ström (M), vice ordförande i socialnämnden, Stockholms stad kommer även att lämna in två egna förslag. Det ena föreslår att hedersvåld får en egen brottsrubricering. Det skulle ytterligare betona allvaret i brottet och skicka signaler om att Sverige inte accepterar kränkningar oavsett religion, kön, kultur eller tradition, enligt motionen.

Nolltolerans mot könsstympning

Det andra förslagen handlar om att höja kompetensen kring könsstympning bland personal inom skola, vård och socialtjänst. Hon anser att en utbildning bör införas för att kunna ge vård och samtalsstöd, men också arbeta förebyggande.

Det var den 21 januari 2002 som Fadime Sahindal mördades av sin pappa. Innan sin död engagerade hon sig för att uppmärksamma frågan om hedersförtryck i media och på ett seminarium i riksdagen. Mordet blev startskottet för en diskussion om hedersproblematik i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.