Närmare fyra av fem kontrollerade tandvårdsfakturor underkändes. Ordförande i tandvårdsberedningen Karin Fälldin (C) tycker att det är helt oacceptabelt. Foto: SVT/ TT

Endast en av fem tandvårdsfakturor godkändes

Uppdaterad
Publicerad

Fusket inom så kallad nödvändig tandvård i Region Stockholm, är värre än befarat. Endast 22 procent av fakturorna som granskades blev godkända. Det visar nya siffror som SVT tagit del av.

– Det är värre än jag någonsin kunde tro, säger Karin Fälldin (C) som är ordförande i tandvårdsberedningen.

En granskningstandläkare har under året anlitats av Region Stockholm för att se hur vårdgivare fakturerat. Det är den sammanställningen som nu är klar. Hela 78 procent av de granskade fakturorna blev underkända eller delvis underkända.

– Det här tyder på att det pågår ett systematiskt fusk av tandvårdsersättningen, säger Jonas Lindberg (V) som är sjukvårdspolitisk talesperson.

V: ”Det här är vårdgivare som bör polisanmälas”.

SVT har vid flera tillfällen granskat den nödvändiga tandvården under året. Tandvården är till för personer med ett omfattande omvårdnadsbehov och som bekostas av landets regioner. Det är bland annat personer på äldreboenden, dementa och personer med allvarlig psykisk ohälsa som kan få ta del av den nödvändiga tandvården.

Resultat av nödvändig tandvård

Totalt bedriver ca 470 vårdgivare nödvändig tandvård i Stockholms län, varav de fyra största står för 80 % av fakturerat belopp, 205 av 255 miljoner.

Totalt har 706 granskats bland 139 vårdgivare. Av granskade fakturor så avslogs 44 % i sin helhet, 34 % delvis och 22 % godkändes.

Totalt granskades 3 272 fakturerade åtgärdskoder omfattande ca 3,6 miljoner kronor. Detta resulterade i återkrav om knappt 2 miljoner kronor. Återkrav eller innehållande av ersättning har skett för samtliga av de avslag som gjorts.

Källa: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.