Foto: TT

Falska rykten kan ligga bakom nytt mässlingsutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ett mässlingsutbrott i Stockholms län. Myndigheterna samarbetar för att fler barn ska vaccinera sig. Det främsta hindret är föräldrars oro över allvarliga biverkningar från vaccinet, uppger Folkhälsomyndigheten.

Sammanlagt tio personer i Stockholms län har insjuknat i mässling den senaste tiden, de flesta i Järvaområdet. Tre vuxna och sju barn är drabbade, men det kan bli fler.

– Det här är ett luftburet virus som är väldigt smittsamt. Så det är lätt att blir smittad om man är i närheten, säger Karina Godoy, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Rykten sprids på nätet

För ett år sedan var det bara 70 procent av invånarna i Rinkeby och Tensta som tagit det så kallade MPR-vaccinet som skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund. Anledningen är att många är rädda för att vaccinet ska vara skadligt för barnen och leda till autism, trots att forskning har slagit fast att det inte finns något sådant samband.

– Den grupp som vi främst vänder oss till, föräldrar som har somalisk bakgrund, är rädda för att vaccinet ska ge autism. Det är en gammal myt som finns i området, säger Karina Godoy.

På Somaliska riksförbundet har man märkt av en skepticism mot vaccin bland en del medlemmar.

– Föräldrar vill förstås vara rädda om sina barns hälsa och oron har kommit genom rykten om forskning som sprider sig på nätet, säger Asha Ismail, förbundssekreterare på Somaliska riksförbundet.

Satsning ska få fler att vaccinera sig

Folkhälsomyndigheten har som mål att 95 procent av invånarna ska vara vaccinerade mot mässling. I Stockholmsområdet är det bland annat två platser som sticker ut: Järna och Järvaområdet. Därför har myndigheten sedan ett år tillbaka ett samarbete med flera barnavårdscentraler på Järva, där målet är att få fler föräldrar att vaccinera sina barn.

– Hittills har vi sett att föräldrarna är intresserade av att ta del av information i form av filmer, seminarier och direktinformation. Och  det finns också ett intresse från lokala föreningar att sprida informationen till sina medlemmar, säger Karina Godoy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.