Lodjuret kikar in genom fönstret på Josefine och hennes bror. Foto: Ludvig Erikson Brangstrup

Familj i Täby fick besök av ett lodjur

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Erikson Brangstrup fick oväntat besök i fredags. Ett lodjur tittade in genom deras köksfönster. Den vässade klorna på trädäcket och gick sedan lugnt iväg igen.

Lodjur är vanligtvis skygga djur men när Josefine Erikson Brangstrup och hennes bror Ludvig stod i köket i fredags dök ett lodjur upp utanför fönstret.

Familjen har en egen katt och när det kom ett annat kattdjur runt hörnet på deras veranda utbrast de ”men vad är det där för katt?!”

– Den satte sig och vässade klorna vid trädäcket och sedan gick den fram till fönstret och tittade in, säger Josefine Erikson Brangstrup.

Hon beskriver lodjuret som väldigt lugnt och fint.

– Den stod helt lugnt utanför, såg oss men reagerade knappt. Den stod där i en halv minut kanske, säger hon.

Den har skymtats i området av grannarna och igår såg Josefine den igen.

På länsstyrelsen skriver man att det fanns cirka 25 lodjur i Stockholms län förra året.

– Om jag får gissa handlar det om en unge som tar sina första turer utan mamman, då kan jag tänkta mig att den inte har stenkoll på vad som är smart och inte smart. Generellt sett är lodjur skygga djur, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.