Visa alla (2)

Familjeboende ska öppnas intill Nya Karolinska

Publicerad

Region Stockholm vill öppna ett familjeboende på Eugeniahemmet som ligger i anslutning till den högspecialiserade barnsjukvården på Nya Karolinska i Solna. Målet är att både frigöra vårdplatser och skapa trygghet för svårt sjuka barn och deras familjer.

SVT Nyheter Stockholm har tidigare rapporterat om att cancersjuka barn och deras familjer inte haft tillgång till familjekök, lekrum och frisk luft på Nya Karolinska sjukhuset.

Den socialdemokratiska oppositionen föreslog då att Eugeniahemmet skulle byggas om till ett familjeboende. Ett förslag som nu ska bli verklighet.

– Det känns mycket bra att vi nu tar ett stort steg för att säkra ett nytt familjeboende på Karolinska. Att kunna bo nära och tillsammans med sina barn under en svår tid i livet är väldigt viktigt, säger regionråd Charlotte Broberg (M).

Charlotte Broberg (M), fastighets- och serviceregionråd. Foto: Pia Heick/SVT

Patienter från hela landet

Nya Karolinska tar emot patienter från hela Sverige, och tanken är att familjer med svårt sjuka barn ska kunna bo tillsammans i en hemlik miljö under hela eller delar av barnets sjukhusvistelse. Förutom att tryggheten ökar så frigörs också vårdplatser inne på sjukhuset när de sjuka barnen kan övernatta på familjeboendet.

– Från nästa år beräknas behovet av familjeboendeplatser att öka med 37 procent, eftersom vi får in alltfler patienter från andra län, säger Charlotte Broberg (M).

Den 28 augusti ska fastighets- och servicenämnden fatta beslut i ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer