Mannen släpptes från Södertörns tingsrätt efter rättegången. Arkivbild. Foto: TT

Fånge släpptes fri – skulle utvisas

Publicerad

En 23-årig man från Vitryssland skulle utvisas efter en rättegång vid Södertörns tingsrätt den 12 april i år. Men det vakthavande befälet på häktet i Huddinge beslutade att släppa 23-åringen fri, skriver Svenska Dagbladet.

Mannen dömdes tillsammans med två andra män för att ha stulit varor i en butik för 6.000 kronor. Han dömdes inte till fängelse, men Migrationsverket hade tidigare beslutat om att han skulle utvisas. I Kriminalvårdens datorsystem fanns en notering att mannen inte skulle släppas fri, men häktesbefälet gjorde aldrig en slagning i systemet.

Kriminalvårdens personalansvarsnämnd har nu polisanmält befälet och en åklagare har inlett en förundersökning om tjänstefel.

Det är oklart om 23-åringen har hittats av polisen sedan frisläppandet. Gränspolisen vill inte uppge för SvD om mannen är fortsatt efterlyst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.