Fängelse för Akallarånet

Publicerad

Två män, 35 och 30 år gamla, dömdes på fredagen till fem respektive två års fängelse för kuppen mot Securitas värdedepå i Akalla i nordvästra Stockholm den 25 augusti i fjol.

Den 35-årige mannen fälls för medhjälp till grovt rån och brott mot vapenlagen. 30-åringen fälls för medhjälp till grovt rån, narkotikabrott och dopningsbrott, rapporterar TT.

Inställda förhandlingar
Tingsrättens dom omfattade bara två av de tre män som åtalats misstänkta för kuppen. Huvudförhandlingarna mot en 32-årig man ställdes dock in på grund av mannens familjesituation.

Enligt åklagare Henrik Söderman är misstankarna mot 32-åringen lika starka som mot de på fredagen dömda männen.

-Vi kommer att inleda förhandlingarna mot honom inom en snar framtid.

Söderman tror att ytterligare ett tiotal personer varit inblandade i rånet. Inga fler har dock delgivits misstanke om brott.

Det var tidigt på morgonen den 25 augusti förra året som tre män beväpnade med automatvapen och en hjullastare forcerade grindarna till Securitas värdedepå i Akalla i nordvästra Stockholm. Rånarna kom över 26,1 miljoner kronor och försvann i två bilar. Under flykten kastade männen ut ett stort antal fotanglar för att stoppa efterföljande bilar.

Skadeståndskrav
Ingenting av rånbytet har återfunnits. Däremot ska 35-åringen och 30-åringen ska enligt domen betala ett skadestånd på 26,1 miljoner kronor till Securitas. Dessutom tilldöms flera anställda på Securitas skadestånd.

Åklagarens bevisning mot männen har byggt på en omfattande kartläggning av telefontrafiken mellan de åtalade samt stark teknisk bevisning som knyter männens arbetsplats, en bilverkstad alldeles intill värdedepån, till olika verktyg som lämnades kvar på brottsplatsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer