Tre män döms till fängelse för att ha sålt en diplomatvilla i Djursholm. Foto: Katarina Larsson

Fängelse för bedragare som sålde diplomatvilla

Uppdaterad
Publicerad

Tre män döms till fängelse för att ha sålt en diplomatvilla i Djursholm, en villa som de egentligen inte ägde. En av de dömda är den så kallade ”La Reine-mannen”. En fransk fotbollsspelare som åtalats frias för grovt penningtvättsbrott men döms att återbetala motsvarande nästan fyra och en halv miljoner kronor.

I januari i år köpte ett par en villa i Djursholm, en villa som stått tom i många år. Säljarna av villan hävdade att de hade köpt villan av staten Liberia som tidigare hade använt den som diplomatbostad.

Paret som köpte huset betalade närmare nio miljoner för det. Men när Liberias ambassadör läste i tidningen StockholmDirekt att villan sålts så reagerade hon. Liberia hade inte alls sålt villan till personerna som senare sålde den till paret, och säljarna polisanmäldes.

I juli åtalades sju personer för inblandning i härvan, och på tisdagen föll domen i Attunda tingsrätt.

”La Reine-mannen” döms till fängelse

De två huvudaktörerna, en 25-årig och en 51-årig man, döms till tre och ett halvt respektive tre års fängelse för grovt bedrägeri. En man som tidigare dömts för flera ekonomiska brott, den så kallade ”La Reine-mannen”, döms till åtta månaders fängelse för grovt penningtvättsbrott.

Övriga inblandade frias. Den franske fotbollsspelare som åtalats för att ha varit inblandad i härvan frikänns från anklagelserna om medhjälp till grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott. Däremot döms han att solidariskt med de tre dömda betala skadestånd på 4,4 miljoner kronor, pengar han ska ha tagit emot i samband med försäljningen av villan.

”Har bättre rätt till pengarna”

Fransmannen har förnekat brott men medger att makarna som köpt huset ”har bättre rätt” till de omkring 4,4 miljoner kronor som finns frysta på hans franska bankkonto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.