Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande i Österåker. Foto: Janne Åkesson/SVT

Kommunen hotades innan branden i planerade asylboendet: ”Uppmanades stoppa bygget”

Uppdaterad
Publicerad

Två bostadsbaracker som skulle bli ett asylboende brann i Åkersberga natten mot tisdagen. Nu går polisen och kommunen ut med att det fanns en hotbild mot Österåkers kommun.

– Det har inkommit ett hotbrev förra veckan, mot kommunen och bygget, säger kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher.

I januari fick Österåkers kommun och en byggentreprenör ta emot hot med uppmaning om att stoppa ett bostadsbygge i kommunen. Polisen utreder sedan tidigare hotbrevet men vill i nuläget inte bekräfta att det finns något samband mellan hotet och nattens brand i asylboendet.

– Vi måste veta brandorsaken i första hand, och den tekniska undersökningen är inte gjord än. Platsen är avspärrad i väntan på undersökning. Efter det får vi titta på olikheter och likheter, säger Towe Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Totalförstörda lägenheter

Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) bekräftar att man tagit emot ett hotbrev. Efter det valde kommunen att utöka bevakningen vid asylboendet.

– Det har inkommit ett hotbrev förra veckan, mot kommunen och bygget, säger hon till SVT Nyheter Stockholm.

Fastigheten som brann skulle bli ett asylboende men vid tillfället bodde ingen där. Enligt Storstockholms Räddningscentral brann det i två byggnader.

– Tre lägenheter är totalförstörda, minst två är rök- och vattenskadade, säger Michaela Fletcher (M).

Två separata utredningar

Just nu pågår en separat förundersökning om hotbreven, där finns ännu ingen brottsrubricering. Samtidigt har polisen inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.