Många chansar och försöker bo kvar så länge som möjligt. Foto: SVT

Färdigpluggade bor kvar i sina lägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Problemet med studenter som bor kvar i sina bostäder trots att de inte får fortsätter. De kontroller som görs avskräcker inte tillräckligt. 1.000 personer upptäcks varje år och tvingas flytta omgående.

Stiftelsen Stockholms studentbostäder (SSSB) som har 8.000 boenden i sitt bestånd, märker att hyresgäster inte flyttar ut när studierna är klara.

– Problemet är ju den rådande bostadssituationen i Stockholm. Det finns ingenstans att flytta efter studietiden, säger Maria Granbom som är chef för kund- och förvaltningsservice på SSSB.

En del väljer att fortsätta läsa strökurser vid sidan om jobb, andra att läsa om samma kurs då de vet att de förmodligen klarar tentorna. Vissa bor på attraktiva adresser i innerstaden med kontrakt de inte vill släppa.

Kastar ut över 1.000 per år

SSSB gör så kallade boprövningar för att säkerställa att hyresgästen verkligen är student. Varje år upptäcks över 1.000 personer som inte uppfyller kraven.

– I och med att vi gör våra boprövningar så frigör vi lägenheter till nya studenter. Du måste ta minst 15 högskolepoäng för att få bo hos oss, säger Maria Granbom.

Man att de boende tar sina poäng kontrollerar SSSB terminen efteråt. Den som slutar läsa i juni kan bo kvar och inte riskera att bli upptäckt förrän på våren året därpå. Ingrid Gyllfors som är vd på SSSB anser ändå att de är duktiga på att se till så att reglerna följs.

– Vi är tämligen unika med att göra så noggranna kontroller.

Kista studentbostäder arbetar på liknande sätt och säger sig också vara nöjda med systemet.

Svårt att få lägenhet

Rajibul Islam är student och kommer från Bangladesh. Han har bott i Stockholm i över sex år.

Var det svårt att få en studentlägenhet?

– Vi fick faktiskt vänta länge, säger han.

För honom känns det inte möjligt att bo kvar efter studietiden.

– För mig är det svårt att förstå att man kan bo kvar när man studerat klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.