Färjerederiets chef Anders Werner säger att det sker incidenter med båtar som inte förstår att en vajer löper över sundet. Olyckor är däremot ovanligt. Foto: SVT

Färjerederiet efter dödsolyckan: Ingen anledning till oro

Uppdaterad
Publicerad

Olyckor vid linfärjor är mycket ovanligt, det säger Färjerederiets chef Anders Werner efter gårdagens dödsolycka i Norrbotten, där en man på vattenskoter körde in en vajer som driver en färja. I Vaxholm invigdes nyligen en liknande färja som hittills är olycksfri men där det har skett ett antal incidenter.

Det var på tisdagen som en man i Rödupp i Norrbotten körde in i en vajer som driver en färja över Kalixälven. Mannen avled senare av sina skador.

Den nya linfärjan i Vaxholm drivs också med en vajer.  Den skär genom luften när färjan kör över sundet och vilar under vattenytan när färjan står still. I samband med etableringen av den nya linfärjan rapporterade SVT att det fanns oro för olycksrisken. 

Färjorna i Norrbotten och Vaxholm skiljer sig dock åt på en viktig punkt. I Rödupp hänger vajern ständigt i luften på hög höjd och i Vaxholm höjs vajern någon meter ovanför vattenytan enbart när färjan är i drift.

– Det är en annan konstruktion, färjan i Rödupp är den enda som drivs på det här sättet i hela Sverige, säger Färjerederiets chef Anders Werner.

Incidenter har inträffat

Linfärjan som går mellan Vaxholm och Vaxholms fästning är hittills en succé med över 40.000 passagerare. Men under den knappa timme som SVT Nyheter är på plats vid linfärjan ser vi åtminstone ett par båtar som inte verkar förstå att de måste väja för färjans lina.

Personalen ombord får signalera till båtarna som till slut uppfattar budskapet och vänder om. Anders Werner säger dock att olycksrisken är låg.

– Vi driver 20 stycken linfärjelder runt om i hela landet och det här är första gången som en olycka inträffar, vilket förstås är djupt tragiskt, säger han om det som inträffat i Norrbotten.

Vissa incidenter har dock inträffat sedan öppningen av Vaxholms linjefärja, berättar Anders Werner.

– Vi har haft folk som inte förstår att det ligger en vajer här och att man kommer fram med hög fart i sundet mot vajern, men inga olyckor, säger han.

Anders Werner menar dock att säkerhetsarbetet har varit prioriterat från start i Vaxholm och att man har många olika varningslampor och skyltar uppsatta. Anders Werner säger att han är nöjd med den säkerhet som finns i sundet.

– Jag tror också att när folk vänjer sig vid att det går en linfärja här så kommer incidenterna minska. Vi på ostkusten är inte så vana vid sådana här färjor, på västkusten har man betydligt fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.