• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett fritids vid Östra Ersbodaskolan i Umeå kommun, Västerbottens län, och det bildas kraftig svartrök. Räddningsledaren uppmanar alla i Östra Ersboda att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Färre närpoliser – trots upploppen

Uppdaterad
Publicerad
Tolv av dem arbetar idag i yttre tjänst i Akalla, Kista och Husby. Men under sommaren prioriteras istället ingripandeverksamhet och då minskas antalet till sex, skriver Dagens Nyheter som granskat närpoliskontorens aktivitet.

Enligt kriminalkommissarie Jörgen Karlsson är det resursbristen som får polisen att välja att halvera närpolisstyrkan i Västerorts bostadsområden.

– Vi måste fokusera på  ingripandeverksamhet, att det kommer en bil när något akut händer. Då får annan verksamhet stå tillbaka och det kan tyvärr vara närvaron i områden när ungdomar är lediga och inte har så mycket att pyssla med på sommarkvällar. Vi får se om det blir andra åtgärder efter det som hänt, säger han till dagens Nyheter.

Sju kontor håller stängt

Tidningens granskning av de lokala närpoliskontoren visar att det är svårt att få kontakt och att verksamheten är kraftigt tillbakasatt. Bara 18 av 27 lokala kontor håller minimikravet på två timmars öppettid i veckan. Sju kontor håller lokalen helt stängd, till exempel Jakobsberg.

– Det var ändå ingen som besökte oss, besökarna hade mer generella polisfrågor. Vi väljer att använda den lokala polistiden på gatorna istället, säger Niklas Kraft, gruppchef på närpolisen i Järfälla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet