Foto: TT arkiv

Efter råttlarmet – nu minskar antalet

Uppdaterad
Publicerad

Efter de senaste årets rapportering om att råttorna har tagit över staden, så kommer nu tecken på att råttorna har minskat i antal. Det skriver Stockholm direkt.

– Man kan lugnt säga att bägaren rann över i höstas. Råttpopulationen var enorm, säger Tommy Tuvunger, vilt- och skadedjurssamordnare på Stockholm stad till tidningen Stockholm direkt.

LÄS MER: Hör när råttan försöker gnaga sig igenom toaletten

Råttplågan i Järva

Under de senaste året har råttorna i Stockholm blivit allt mer påträngande efter att det pulvergift som fastnade i råttornas päls förbjöds och ersattes av ett ätbart råttgift – men det var inte lika effektivt. Staden fick dispens för att använda råttgiftet Racumin under 180 dagar och nu har råttorna minskat i antal.

– Det ser riktigt bra ut. Vi nollställde i stort sett problemen och klagomålen upphörde, säger Tommy Tuvunger.

Enligt Tommy Tuvunger så har man också under sommaren placerat ut närmare 200 papperskorgar med råttgiftsbehållare i innerstaden

 – Vi får se utfallet på det här när vi analyserar resultatet om någon månad. Men just nu är läget under kontroll, säger han.

Råttor

  • En råtta tar sig in genom ett 20 mm litet hål vilket är lika stort som diametern på en enkrona.
  • En råtta kan klättra flera våningar på insidan av ett lodrätt avloppsrör.
  • Ett råttpar kan i teorin ge upphov till 800 – 1 000 nya individer under ett år.
  • En råtta lever 1-3 år och kan bli 25 cm lång, svansen oräknad.
  • Råttor simmar bra.
  • En råtta kan hoppa en meter utan ansats.

Källa: Anticimex

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Råttplågan i Järva

Mer i ämnet