Natten till nyårsafton sköts en ung man ihjäl i en bil i Rinkeby. Foto: Brottsplats SthlmVisa alla (2)
Visa alla (2)

Färre skjutningar i Stockholm – men fler döda

Uppdaterad
Publicerad

Antalet skjutningar i polisregion Stockholm minskade under förra året jämfört med 2018, men samtidigt sköts fler personer ihjäl. Totalt dödades 17 personer i närmare 90 skjutningar i polisregionen under 2019.

I hela Sverige dödades 41 personer i samband med skjutningar under 2019, vilket är fyra färre än under 2018. Samtidigt ökade antalet skjutningar från 306 till 320. Men skjutningarna har till viss del flyttat från storstäderna.

I Göteborg, där två personer sköts ihjäl förra året, minskade antalet skjutningar med mer än hälften. I Malmö var stadens 34 skottlossningar den lägsta siffran på sex år. Även i Stockholm var skjutningarna färre, men där dog fler i samband med dem – 17 personer under 2019 jämfört med 11 personer 2018.

Enligt Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö, arbetar polisen i de olika storstäderna på ungefär samma sätt, vilket har gett utdelning. Mycket handlar om förebyggande metoder och att prioritera insatser mot grovt kriminella individer, menar han.

– Vi har låst in många tongivande personer och mer eller mindre upplöst ett par kriminella nätverk, som då har kommit bort från gatan. Vi har förhindrat flera skjutningar, även om det inte går att mäta brott som inte händer.

Ökad tillgång till vapen

Mordet i Rinkeby på nyårsafton var årets 41:a och sista dödsskjutning i Sverige, ett dödstal som ligger på ungefär samma nivå som de två föregående åren. För samtidigt som det går åt rätt håll i storstäderna ökar våldet på andra håll.

Mest har det ökat i norra Sverige – från tre skottlossningar 2017 till 28 förra året. Lite mer än en handfull av dem var kopplade till grovt kriminella nätverk, enligt Lars Wahlberg, biträdande polisområdeschef i region Nord.

– Det är en del av den nationella trenden, om än i betydligt mindre omfattning och möjligen något senare än de andra, säger han.

TT: Tror du att det kommer att bli vanligare utanför storstäderna?

– Givet att tillgången till vapen ökar så ökar också risken för att de används i konflikter. Men konflikter bland kriminella har funnits alla år, det är skjutvapen och i viss mån sprängmedel som är det nya.

Foto: TT

Fotnot: I en tidigare version angavs siffran 16 döda i skjutningar i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer