Den misstänkte mannen var anställd inom Försvarsmakten Foto: SVT/TT

Fastställer koppleridom mot tidigare försvarschef

Publicerad

Hovrätten fastställer tingsrättens dom mot en tidigare försvarschef som dömts för koppleri till tio månaders fängelse.

Mannen döms för att han förmått en kvinna i hans närhet att prostituera sig. Han har skött kontakten med kunderna, hjälpt till med text och foton till annonserna och kontrollerat prissättningen på kvinnans tjänster.

2013 infördes den första annonsen på en nätsida där kvinnans sexuella tjänster erbjöds mot betalning. Fem år senare rullades historien upp, när kvinnan berättade om prostitutionen för polis. I juni i år åtalades den 54-årige mannen för grovt koppleri.

Grovt koppleri eller koppleri

Nacka tingsrätt dömde mannen för koppleri av normalgraden till tio månaders fängelse och hovrätten fastställer nu tingsrättens dom.

Åklagaren hade i överklagandet till hovrätten yrkat på att mannen skulle dömas för grovt koppleri och den åtalade yrkade på att åtalet skulle ogillas.

Hovrätten skriver i domen att den delar tingsrättens bedömning att det koppleri som mannen döms för motsvarar fängelse i ett år. Men, precis som tingsrätten, bedömer hovrätten att straffet ska sättas till tio månaders fängelse eftersom mannen avskedats från sin anställning i Försvarsmakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.